Kirjasto TYKin lukiolaisille

Tervetuloa päiväkoulun lukiolaisten koulukirjastosivuille!

        


Kirjastossa ovat nyt lainattavissa Sofi Oksasen uusin romaani Norma ja Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki.
Saimme kokoelmiimme myös romaanin Harmaata valoa, jonka soisi jokaisen lukevan. Se kertoo vuodesta 1941, kun liettualainen nuori karkotetaan monien muiden kohtalotoverien kanssa Siperiaan, eikä henki ole minkään arvoinen. Tulevat mieleen pakolaiset, jotka nyt tulvivat Eurooppaan.

James Dashnerin Maze runner: labyrinttiä voi kysellä nyt myös täältä koulun kirjastosta.

Luin japanilaisen kirjailijan Haruki Murakamin Värittömän miehen vaellusvuodet -romaanin. Vinkkaan teosta täällä lukiolaisten kirjastosivulla siksi, että romaanin tarina lähtee viiden lukiolaisnuoren vahvasta ystävyydestä lukiovuosina. Kerronta alkaa huomattavasti myöhempää. Sillä mies, jonka elämää on varjostanut ero ystävistään, lähtee selvittämään, mitä ystävyydelle tapahtui. Romaani on paksu ja ajoittain miltei raskassoutuinen. Jos tuntuu, ettei jaksa jatkaa, kannattaa välillä lukea enemmän silmäillen ja vaikka sitten palata myöhemmin samaan kohtaan. Teos kannattaa lukea loppuun. Sitä pohtii myöhemmin monta päivää tai viikkoja.

Kirjailija Salla Simukka on kirjoittanut Frankfurtin kirjamessuilta hienon päiväkirjan kuvineen. Käykäähän lukiolaiset katsomassa!
http://www.kirja.fi/artikkelit/sallan-matkapaivakirja-saksa/

Otavan kirjablogissa on 15.5. blogi novellikokoelmasta Yhden promillen juttuja. Novellikokoelmassa on ajankohtaisia teinien ja nuorten aikuisten juttuja jännästi käsiteltyinä.

Lainakirjat lukiolaisille

Lukiolaiset hankkivat itse oppikirjansa ja lukio-opintoihin liittyvän välttämättömän käsikirjallisuutensa. Koulukirjaston oppikirjalainaus on varattu aikuislukion tutkintotavoitteisille opiskelijoille. Kaikkia kirjaston kirjoja voi kuitenkin tulla käyttämään kirjaston tiloihin, ja kirjaston kaunokirjallisuus on kaikkien lainattavissa. Vaikka kaunokirjallisuus sijaitseekin lukuhuoneessa, tulee sekin lainata kirjastonhoitajan kautta!

Kirjastossa on erikseen päivälukiolaisia varten oppikirjahylly, josta löytyvät käsikirjakappaleet lähes kaikista päivälukiossa käytettävistä kirjoista. Ne ovat lukiolaisten käytettävissä koulun tiloissa. Jos kirjoja haluaa käyttää kirjaston ulkopuolella esim. lukuhuoneessa, tulee siitä kuitenkin ilmoittaa kirjastonhoitajalle.

Osallistuessasi aikuislukion kurssille, voit käyttää aikuislukion kurssikirjalainausta hankkiaksesi sille kurssille oppikirjan.

Päiväkoulun abit voivat tulla lainaamaan kirjastosta myös yo-kirjoituksiin tarvittavaa kertausmateriaalia! Tervetuloa!

Käsikirjallisuudesta käytävillä

4. kerroksen käytävähyllyissä ja lukuhuoneessa on sanakirjoja ja muuta käsikirjallisuutta, jota voi käyttää koulussa. Koska niitä ei lainata, ne ovat aamusta iltaan oppilaiden ja henkilökunnan käytettävissä, eikä tarvitse kantaa omia käsikirjoja kotoa koululle. Jos koululta puuttuu hyvä  kirja, josta olisi hyötyä läksyjen teossa, vinkkaa siitä kirjastonhoitajalle!

Matemaatisten aineiden opiskelijoille lisämateriaalia 

Kirjastossa on aikuislukion opettajanoppaat/ratkaisukirjat ja oppikirjan käsikirjakappale seuraavista oppiaineista:

  • pitkä matematiikka (Pyramidi-, Pitkä sigma- ja Calculus-sarjat)
  • lyhyt matematiikka (Sigma- ja Summa-sarjat)                                      
  • kemia (Reaktio- ja Mooli-sarjat) 
  • fysiikka (Fysiikka-sarja, Tammen kustantama)

Näitä kirjoja voi päiväkoulun lukiolainenkin käyttää käsikirjastomateriaalina, kun kaipaa opiskeluun lisätietoa. Muistakaa myös kirjastossa myytävät poistokirjat (0,5€/kpl), joiden joukosta saattaa löytyä vanhempia matematiikan, kemian ja fysiikan oppikirjoja ja yo-koekysymyksiä.

Vinkkejä opiskeluun

Tiedonhaku on yksi keskeisimmistä taidoista, jotka opiskelijan on hyvä oppia. Tietoa hakemalla ja löydettyä tietoa arvioimalla opiskelu helpottuu huomattavasti. Seuraavalla lyhyellä testillä voit kokeilla, onnistuvatko sinulta tiedonhaun perusteet. Jos et löydä allaoleviin tehtäviin vastauksia, saattaa tiedonhakutaidoissasi olla parantamisen varaa. Voit tulla kysymään apua kirjastosta!

Tiedonhakutesti:

  1. Olet valmistautumassa kokeeseen ja huomaat oppikirjasi hukkuneen. Sen nimi on "Bios 1". Olet tietokoneella. Tutki, voitko lainata kirjan koulusta? Olisiko se lainattavissa kaupunginkirjastossa?
  2. Etsi "Metsälehti"-aikakauslehden artikkeli aapasuosta. Asiasanat kirjoitetaan monikkomuodossa kuten aapasuot.
  3. Kirjoita lähdetiedot sellaisesta verkkodokumentista, joka kertoo lähteiden arvioinnista. Kansainvälisessä ja kansallisessa standardissa "SFS 5831 Viittaaminen sähköisiin dokumentteihin tai niiden osiin" suositellaan Internet-sivun lähdetiedoiksi ja niiden järjestykseksi muun muassa seuraavia tietoja: tekijä, dokumentin otsikko, viestin tyyppi, julkaisija, julkaisu-, päivitys- tai viittausaika.

HUOM!
KOULUSSAMME INTERNET-LÄHDE MERKITÄÄN ILMOITTAMALLA LÄHTEEN TEKIJÄ, OTSIKKO, JULKAISIJA JA LÄHTEEN VERKKO-OSOITE.