Tapahtumat 2023-2024

Oi ihana Toukokuu ja kesäkuun ensimmäinen

Ihanaa Kesää kaikille tykkiläisille ja tykinmielisille!

Kuvakavalkadissa kevään juhlia ja retkiä. 

Ylioppilaat ja yhdeksäsluokkalaiset saivat viettää valmistujaisjuhlaansa upeassa Pikku-Finlandiassa. 

Ohjelma juhlissa oli arvokas, kesäinen ja mieleenpainuva. Ylioppilaan puheen piti Emmi Papinniemi ja yhdeksäsluokkalaisen puheen Akseli Suometsä. Puheet olivat älykkäitä ja innostavia ja nostivat ilon ja liikutuksen kyyneleen monen silmäkulmaan. Musiikkiesitykset olivat upeita. Kyllä meillä on ihana yhteisö!

Peruskoulun seiskojen ja kasien juhla sekä lukiolaisten juhla juhlittiin jo perjantaina koulun salissa.

"Sori että pälätettiin" ja "Sori kun oltiin puhelimil" - loistavia huomionosoituksia opolle ja äikänopettajalle. Alla myös kuvassa itsetehdyn monopoli-tyyppisen pelin viimeistelyä koulun pihassa.

Retkiä ja opintomatkoja on tehty Tuusulan taiteilijayhteisön museotaloihin ja Lottamuseoon (ysien perinne, vaviskaa kasit!), Stadikalle, Kouvolaan, petankkikentälle, Sealifeen ja Vanhankaupunginlahdelle sekä uudelleen Geneveen ja Cerniin. Nyt vuorossa tiedekohteessa olivat lukiolaiset, jotka matkustivat Englantilaisen koulun opiskelijoiden kanssa tiedeleirille.

Viime viikkojen kokemuksia on myös ainakin Kiasmasta ja Amos Rexistä, Tallinnasta, Keskuspuistosta, Hietsun rannalta, Korkeasaaresta ja Turusta, mihin päätyi opettajien aurinkoinen kevätretki.

Kuvissa myös vastavalmistuneita sähkökaappeja, jotka ovat lukiolaisten maalaamia.


Syksyn yo-kirjoituksiin valmistautuvat opiskelijat opiskelivat ihan lukuvuoden loppuun saakka. Bi6 Biotekniikan sovellukset -opintojaksolla vierailtiin Helsingin yliopiston biolääketieteen laitokselta kuulemassa tutkijalääkärin työstä sekä onkolyyttisistä viruksista syöpien hoidossa sekä päästiin erottelemaan keuhkosyöpäsoluja ja ihmettelemään niitä mikroskoopilla. Kiitos valtavasti vierailusta! #CGTG #Biomedicum #HY

 


Laudaturin ranskasta saaneet lukiolaiset opettajineen kutsuttiin tänäkin vuonna vierailulle Ranskan suurlähetystöön. Töölön yhteiskoulu oli edustettuna keskiviikon 5.6. juhlassa.


 

Huhtikuu

TYKin futarit 8. ja 9. luokalta nappasivat upean hopean yläkoulujen jalkapalloturnauksessa! 

Lukion ykkösiä lähti Irlantiin opintomatkalle. Kuvassa poseerataan Temple Barin alueella. Ohjelmassa oli mm. esitelmiä irlaintilaisesta kulttuurista sekä matka upeille Moherin kallioille.

Ryhmä kakkosia toteutti perinteisen Krakovan-matkan, jossa tutustuttiin juutalaisvainojen historiaan. 

Ysien kuvisryhmä sai tuunata luokan tuoleja uudestaan ja lukiolaiset aloittivat sähkönjakokaappien maalauksen koulun ympäristössä. Saa nähdä valmistuvatko kaapit lakon vuoksi!

Ysigaalassa ysit saivat viimeisen voitelun luokanohjaajilta ja lounaan tarjoiltuna pöytiin juhlasalissa. Saimme nauttia myös upeista musiikkiesityksistä ja luokkavideoista joka luokalta. Seiskat hoitivat salin koristuksen ja kasit olivat todella hyviä tarjoilijoita!

Ysin matikistit tekivät jälleen matkan Geneveen ja Cerniin. Ohjelmassa oli mm. suurlähettilään tapaaminen, kaupunkisuunnistusta ja tietenkin vierailu hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNin.

Kuvissa myös hetkiä lukiolaisten biologiantunnilta yliopistolla, missä tutustuttiin bakteerien gram-värjäykseen.

Keväältä kaksi mieleenpainuvinta ilmiötä ovat varmasti monet takatalvet ja yksityiskoulujen opettajien lakot, josta ensimmäinen oli kaksipäiväinen huhtikuussa!

Maaliskuu

Onneksi TYKin opet osaavat leipoa: Kuvassa Sonia ja Vili, jotka yllättivät taksvärkkipäivänä muut opet korvapuusteilla, sekä Natalia ja Antti, jotka saivat houkuteltua matikanopiskelijat viimeiseen voiteluun ennen ylioppilaskokeita!

Koulun arkea värittävät maaliskuussa ylioppilaskokeet; luokkamuutokset, hiljaisuus-vaatimukset ja opettajien kiireet häiritsevätkin vähän muuta arkea. Taas niistäkin selvittiin. Osa lukiolaisista pääsikin pakoon kouluarkea laskettelukurssilla, joka tehtiin Garmisch-Partenkircheniin.

Vierailijoita TYKissä on riittänyt - mm. kakkosten opotunnille tuli virtuaalisesti asiantuntija Nordeasta, joka kertoi sijoittamisesta ja säästämisestä. Kakkosten alumnipäivässä vieraili meidän entisiä oppilaita kertomassa jatko-opinnoista, kuvassa Roope.

Seiskat pääsivät Finnish Blues Societyn järjestämään live-konserttiin, kun muusikko-näyttelijä Hessu Pirhonen soitti flyygeliä ja esitteli parin tunnin ajan bluesin historiaa ja sen eri variaatioita. Seiskat ja kasit saivat salissa laillisuuskasvatusta, kun ennaltaestävä poliisi Kristiina Komulinen vieraili TYKissä ja kävi läpi nuorten keskuudessa esiintyviä ilmiöitä poliisin näkökulmasta. Oppilaat olivat hyvin mukana, kun keskusteltiin mm. kunnianloukkauksista, laittomista uhkauksista ja vahingonkorvausvastuusta.

KoeKeittiössä- ja KemiaaKeittiössä -kursseilla peruskoululaiset ovat valmistaneet upeita ruokalajeja ja vierailleet mm. Helsingin yliopistolla ja Fazerilla. 

Kasiluokkalaiset ovat suunnitelleet logoja yrityksille ja yhteisöille ja toteuttaneet ne stencil-menetelmällä. Mietittiin aluksi yhteisöjen tavoitteita ja arvoja ja miten ne näkyvät visuaalisessa suunnittelussa.

Helmikuu

Wanhojen tanssien kuva-extra Kisahallista! (kuvat Vera Kota-Aho)

Tammikuu

Uusi vuosi uusin voimin!

Montun historialliset valokuvat heräävät henkiin, kun KU4-opiskelijat maalasivat kuvien hahmoja. Sosiaalisessa mediassa kuvia nähneet entiset opiskelijat tunnistivat kuvista itsensä!

Ohessa muisto ekskursiolta Aaltojen kotitalosta Munkkiniemestä ja kakkosten tila-kuvia TYKistä.

KoeKeittiössä -kurssilla tehtiin tieteeseen perustuen täydellisen rapeita lohkoperunoita!

Severi kruunasi kuuden vuoden TYKin opintonsa siviilipalveluksella koulussamme. Nyt sekin on suoritettu. Kiitos Severi ja onnea matkaan!

 

Tykin ysit edustivat kahdella joukkueella Taitaja9-aluekilpailuissa. Molemmat tiimit pääsivät alkueristä jatkoon ja toinen lopulta finaaliin asti!

Kuvisope Anna ylpeänä esittää: Kuviksessa juhlittiin isosti yhdeksän lukiodiplomin valmistumista. Näyttelyn avajaisissa väkeä riitti ja talon uusi rehtori Marjakin tuli pitämään spontaanin puheen. Ulla poseeraa apulaisrehtori Paulan vierellä upeiden vaatteiden kanssa, joiden suunnittelu oli osa lukiodiplomia otsikolla Näkymätön ja näkyvä matematiikka - kaavasta kaava. Onnea diplomin suorittaneille Laralle, Pepille, Ullalle, Auralle, Inkalle, Karpalolle, Venlalle, Helenalle ja Malille! 

Joulukuu

TYKin kakkosen A-ranskanlukijat vierailivat juuri ennen joululomaa ranskalaisessa ystävyyskoulussaan. Opiskelijat majoittuivat ranskalaislukiolaisten perheissä viikon ajan. Seurasimme Bourg-Saint-Mauricen lukion oppitunteja, kävimme vaeltamassa, osallistuimme eurooppalaisen elokuvan festivaalille ja vietimme perheaikaa ranskalaisittain mm Annecyn kaupungissa. Opimme ranskaa ja ranskalaista kulttuuria, elimme maassa maan tavalla. Opiskelijamme pitivät ranskankielisen esitelmän suomalaisesta musiikista. Viikon päätteeksi teimme vielä päiväretken Val d'Isèren kylään, jossa käyntimme ylitti paikallislehden uutiskynnyksen. 

Kauniin talvipäivän upeat ylioppilaat saivat lakkinsa itsenäisyyspäivän kynnyksellä. Onnea!

Ylioppilaan hienon puheen piti Aada Sokolnicki,  jolla on TYKin kokemusta jo huikeat 6,5 vuotta! Rehtoria avusti Irene Bonsdorf. Muista esiintyjiä olivat Roosa Järvenpää (runo), Mal Tuuri (laulu), Aamu Koskiniemi (poikkihuilu) sekä Vapauden viestikapulan siirtäjät Otto Heikinheimo ja Kasma Korjus. Kiitos esiintyjille.

Marraskuu

Tykissä vietettiin avoimia ovia marraskuisena lauantaina, jolloin tulevat peruskoulun seiskat saivat mahdollisuuden tutustua taloon. Luokat pitivät buffettia ja Töllökin nähtiin!

Kahvittelu olikin selvästi kuukauden teema:

Oppilashuoltoryhmä kutsui opiskelijoita ja oppilaita hyvinvointikahvilaan juttelemaan ja mehulle. Abit pitivät huumorikahvilaa: "pahoinvointikahvilassa" myytiin oikeasti hyviä vohveleita ja saatiin kas kummaa hyvää mieltä aikaan!

Eräänä marraskuisena aamuna TYKin lukion ykköset viettivät ranskantunnin crêpejä paistaen. Täytteet olivat makeita ja opiskelijat valmistivat myös kahvi- ja teeannoksia kunkin ryhmäläisen toiveiden mukaisesti. Hyvää oli.

Rehtorin aamukahveilla Montussa oli mahdollista tutustua mahtavaan Paula Prinssiin ja koulun arkeen, ajatukseen ja arvoihin. Ja juoda tietysti kahvia ja nauttia voileipiä.

Kuviksessa käytiin Kiasmassa seiskojen kanssa ja rauhoituttiin mm. Ars Fennican voittaneen isoäiti-elokuvan ääreen. Installaatioon kuuluivat myös liettualaiset kuivatut kukat ja yrtit katossa.

Tykin pojat pelasivat mahtavan koripallon alkusarjan. Puhtaalla pelillä jatkoon!!

Science-kurssilaisten haaste Aalto-juniorissa oli rakentaa mahdolisimman tukeva silta spagetista. Paras kolmikko rakensi ennätyksellisen vahvan sillan, joka kesti jopa 1900g painon.

Lukion ysikoodin valokuvauskurssilaiset ovat kokoontuneet syksyn mittaan ja tässä muutama maistiainen muotokuvaharjoituksista. Komeaa jälkeä.

Lokakuu

Lokakuu muuttuu marraskuuksi mikä aiheuttaa tykkiläisessä sekä synkkyyttä että halua pukeutua joko hauskasti tai karmivasti. On myös tapana herkutella sokerilla - energiaa edessä olevan talven varalle hankittiin sekä köksän tunnilla leipoen, lukion oppilaskunnan tarjoamilla munkeilla että ala-aulan leirikoulukahvilan herkuilla.

Aulassa laulettiin välkällä karaokea.

Lukiolaiset ja ysin matikistit ottivat osaa Aalto Juniorin tekoäly-työpajaan.

Science-kurssi starttasi retkellä Viikkiin kuulemaan ajankohtaisesta aiheesta eli lierojen ja maaperän tutkimuksesta. Esittelijänä toimi yliopiston lehtori Priit Tammeorg. Ryhmä oppi mm., miten kasvien avulla voi sitoa maaperään hiidioksidia, miten maaperä vaikuttaa lierokantoihin ja miten lannoituksella voidaan vaikuttaa kasvien kasvuun, mistä ilmakehään syntyy metaania, typen oksideja sekä fosfaatteja. Hienoa että Science laajentui kemia-fysiikka-aiheista laajempaan! 

Peruskoulun TYK goes lande -teema näkyy siis monin paikoin! Teemaan liittyen saimme Tuusniemen ystävyyskoululta videon, jossa he esittelivät omaa kouluaan ja meidän 8C teki heille vastaavan videon TYKistä.

Latinaluokka teki perinteisesti leirikoulumatkan Roomaan, johon mukaan lähtivät Sonia ja Felix! Tutuksi tulivat monet kulttuurikohteet ruokakulttuuri mukaan lukien.

Kuviskurssilla tutustuttiin arkkitehtuuriin kotoisammissa puitteissa, kun KU2-ryhmä kävi opastetulla kierroksella Alvar ja Aino Aallon kotitalossa Munkkiniemessä. Elissa Aalto asui talossa 1994 asti, mutta nykyään talo ja toimisto ovat museona.

Kasien kuvisryhmä syventyi syksyn kasviksiin, kun opettaja kantoi sadonkorjuutaan luokkaan. Artisokka ja bataatti tulivat Prisman kautta. Prosessista syntyi juhlava poptaidetyylinen näyttely köksäope Aulin syksyn merkkipäivän kunniaksi. Kauan eläköön suomalainen viljely ja Auli, onnea ihanalle kantatykkiläiselle! #Tykgoeslande

Syyskuu

Lämmin syyskuu on hellinyt tykkiläisiä arjessa ja teemapäivissä. Sateenvarjon kanssa poseeraa uusi täydennetty KiVa-tiimi. Abit hehkuivat jumalaisen kaikkivoipaisina mikä olikin tarpeen ylioppilaskokeiden koittaessa.

TYkin yläasteen pojat voittivat jalkapallon alkulohkonsa ja menivät jatkoon. Huom. TYK vs. Meilahti 10-0! Onnittelut! 

Liikuntapäivän tunnelmia tässä pyöräilyn ja onginnan merkeissä. Maalikuva on LiikKUVAn valokuvaustehtävä.

Ysit reissasivat Torronsuolle ihmettelemään metsää ja suota. Pitkospuita pitkin kulkiessa koettiin myös kaksisataa kurkea taivaalla ja mahtava krii krii! Bilsan tehtävässä tuli löytää samaan valokuvaan mm. juolukka ja peukalo ja kiikarit ja keidassuo. Sää oli pehmeä ja kaunis ja bussikuskit kehuivat oppilaita erittäin hyväkäytöksisiksi!

LiikKUVAssa seiskat sulautuivat kehoillaan ympäristöön.

Suomenlinnassa vesipäivää viettävät kasit tekivät kokeita maastossa. Lukion valokuvauskurssi alkoi ja teki heti vierailun lähistön Korjaamon Hippolyte-galleriaan. Ympäristöä on siis hyödynnetty monipuolisesti.

Lukion ykköset taas maastoutuivat Punaisen ristin keräyslippaineen Töölön katukuvaan. He aloittivat uuden perinteen kerätä varoja Katastrofirahastoon Nälkäpäivän keräyksellä. Päivän aikana sai kokemuksia uusiin koulukavereihin tutustumisesta, ohikulkijoiden kohtaamisesta ja vaikuttamisesta.

Lukion kakkosten retkipäivä suuntautui Lohjalle. Yllättävän hienot kohteet olivat Tytyrin elämyskaivos (kalkkikivi) sekä keskiaikainen Lohjan Pyhän Laurin kirkko. Lukiolaisia retkeili syyskuussa myös selviytymiskurssilla. 

Elokuu

                                                        Tervetuloa kouluun!!!

Koulurauha on julistettu TYKin pihassa. Kiitos Paula-reksi ja tukarit.

Alkupäivinä tehtiin heti myös hätäpoistumisharjoitus.  Hienosti meni!

Peruskoulun luokanohjaajat ottivat ryhmäkuvia. Tässä vasta ysien luokkikset.

Alla kuva KiVa-tiimiin kuuluvista opettajista: Hannele, Hanna, Hannu ja Henri. Eläköön 4H! Meidän kaikkien vastuulla on koulurauha ja kiusaamisen vastustaminen.

Uudet oppilaat peruskoulussa ja lukiossa - seiskat ja ykköset - tutustuivat toisiinsa tukareiden ja tuutoreiden ohjauksessa Mustasaaressa. Aurinkoisen saaren paratiisia häiritsivät vain loppukesän kiukkuiset ampiaiset. 

Seiskojen kuvisopinnot ovat alkaneet akvarellipainotuksella. On käyty viereisessä Akvart-galleriassa ja maalattu ulkona ja sisällä. 

Lukion ryhmä kävi Kansallismuseon outsider art -näyttelyssä Kesytön taide, jonka opasti meidän oma entinen opiskelijamme Emilia. Ja opastikin todella hyvin!

Ohessa myös historiallinen potretti TYKin kuvisopettajista: eläkkeellä olevan Riitan taidenäyttelyä kävivät katsomassa Harri ja Anna.