Tapahtumat 2020-2021

Tammikuu

Tammikuu toi lumen ja valon, mikä olikin tarpeellista piristystä kaikille. Lukiolaiset ovat enimmäkseen opiskelleet kotoa käsin, tosin pienille ryhmille kerrallaan on ollut tarjolla apua "koronakahvilassa"  ja osa kokeista on pidetty koululla. Peruskoulu on jatkanut lähiopetuksessa.

Tässä vuoden ensimmäinen lumiukkopotretti, lumenluojat kutoskerroksen katolla ja lukion ku2-kurssin ympäristötaidetehtävä. Lukiolaiset saivat hengähdystauon ja ulkoilua rakentaessaan lumi-tai jääteosta ryhmissä johonkin julkiselle paikalle!

Peruskoululaiset ovat koulussa aloittaneet jäätaideprojektia, jonka tuloksia odotellaan vielä...

Lukion ranskanlukijat kirjoittivat uudenvuodentervehdyksiä ranskalaiseen vanhainkotiin Auvergnessa. Kuvassa loppiaisenvietossa vanhainkodin asukkaita, joilta saimme tammikuun puolivälissä yllätyksenä vastauskirjeen.

Korona-aika on vaatinut joustavuutta sekä opiskelijoilta että opettajilta. Liikunnassa on harjoiteltu vanhojen tansseja videolta kotona ja luisteltu ja pulkkailtu viikkotolkulla, kun monet liikuntapaikat ovat kiinni. On tehty paljon reippaita kävelyjä raikkaassa ilmassa ja hiihdettykin Keskuspuistossa.

Moni asia rullaa kuitenkin kuten ennen. Lukiolaisia otti osaa valtakunnalliseen Harppi-tiedekilpailuun. Lukion kakkoset tekivät tyylikkään TYK-videon, jossa tuutorit esittelevät koulua uusille potentiaalisille tykkiläisille! Kutosessa on pieni näyttely tämän vuoden kuviksen lukiodiplomeista. Käy katsomassa näyttely ja TYK-video, lahjakkaiden ja sisukkaiden opiskelijoiden tekosia!

Joulukuu

Joulukuussa käytävillä pyöri vain peruskoululaisia, kun lukiolaiset joutuivat etäkouluun. Joulupuukeräys tuotti lahjoja vähävaraisten perheiden nuorille, kiitos mukana olijoille!

Monet muut perinteet pitikin peruuttaa tältä vuodelta, mutta uusiakin on kehitelty. Joulukalenteria rakennetaan yhdessä, oppilaat ovat lähettäneet kuvia kalenteriin, joka ilmestyy instagramissa ja koulun info-tv:ssä. Jotkut 7. ja 8.-luokkalaiset ovat ahkeroineet animaation parissa ja näistä opettaja-paperinukeista syntyi hulvaton tonttuvideo etäjoulujuhliin!

Juuri ennen etäkoulua lukion ykköset rakensivat solumalleja yhteistyönä biologian kurssilla ja keramiikan kurssilla on syntynyt käyttöesineitä. Kuviksen lukiodiplomeja syntyi tänä vuonna ennätysmäärä. Kuvassa yksi sivu Oona Ikosen portfoliosta, joka esitteli hänen upeaa sarjakuvaansa. Taidekurssi ku4 alkoi etänä - materiaalia oli pakattu yllätyskasseihin ja menetelmänä oli myös digitaalinen piirustusalusta Miro.

Koodilähettiläät toivat fysiikan kurssilla nuorille ideoita uravalintaan ict-alalta. He myös rohkaisevat nuoria lähtemään Kehä III:n ulkopuolelle, josta myös löytyy elämää - jopa Oulussa! Onneksi näitä kohtaamisia voi järjestää etänä!

Köksänluokassa peruskoululaiset saattoivat viettää pikkujouluja, joissa eturuokana oli nachopelti ja jälkiruokana suomalaisia perinneherkkuja. Kattilassa ei kiehukaan riisipuuro - vaan maskit!


Kemiankuusi valaisee. Joulu ei ole peruttu - rauhallista joulua ja leppoisaa lomaa kaikille!

Marraskuu


Koulun arjessa on tasapainoiltu tutun ja uuden välillä. Myös peruskoululaisille tuli maskisuositus marraskuussa. Vierailuja on pystytty tekemään turvallisesti hyvin suunnitellen väljissä kohteissa. On käyty mm. Designmuseossa, jossa keraamikko Catharina Kajander teki työtänsä ja kertoi vanhoista menetelmistä. LiikKUVA-kurssi vieraili koulun naapurissa Urheilumuseossa, matikistit Ateneumissa. Latinistit ovat reissailleet Nuuksion rauhassa.

Vierailuja on ollut myös etäyhteyksin, kuten lukion fy8-kurssilla Panu Maalampi, joka on  kolmannen vuoden meteorologian opiskelija Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta.Hänen erityinen mielenkiinnon kohde on numeerinen meteorologia eli sää-/ilmastomallinnus.

Fysiikan FY1- kursseilla on myös syksyn aikana vieraillut Joni Tammi, Metsähovin radio-observatorion johtaja. Hänen esityksensä käsitteli avaruuden säteilyä ja säteilyn havainnointia. FY7- kurssilla saimme STUK:sta (säteilyturvallisuuskeskus) asiantuntijan Maarit Muikun luennoimaan abeille aiheesta 'ihminen ja säteily'.
 

Koulu sai pihaan toisen pingispöydän, mikä on innostanut ulkoiluun välitunneilla, myös tuulikaapit ovat suosittuja ajanvietepaikkoja! Vanhempainyhdistys myi halukkaille TYK-paitoja ja -kasseja.

Lokakuu

Halloween toi kouluun maskinaamojen lisäksi muita pelottavia ja hauskoja hahmoja! TYKin Töllö myös ilmeistyi pitkästä aikaa.

Seiskan latinistit olivat Haltian luontokoulussa tutkimassa historian jälkiä luonnossa ja kasin taidetestaajat Sinebrykoffin museossa, jossa ratkottiin panimoperheen arvoituksia. Ysiluokat viettivät päivän Yrityskylässä.

Lukion pojat voittivat jännittävien vaiheiden jälkeen Ressun ja Kulosaaren futiksen alkusarjassa ja etenivät Helsingin lukioiden sarjassa kuuden parhaan joukkoon. Molemmat ottelut päättyivät tasan ja TYK voitti molemmissa otteluissa rangaistuslaukaisukilpailun. Unelma elää!

Kuviksessa tehdään ahkerasti kuvataiteen lukiodiplomia, joissa teemoina tänä vuonna mm. olit ja eliöt, ihmeellinen raha, julkisten tilojen suunnittelu ja puu.

Lukion ykköset kävivät Amos Rexin EGYPTIN LOISTO Viimeiset suuret dynastiat -näyttelyssä. Opastettu kierros oli kiinnostava. Amos Rexin kuva: Sfinksi, roomalainen kausi, 30 eaa. – 395 jaa., kalkkikivi, Collection Museo Egizio. Kuva: Aleksi Tikkala

Syyskuu

Tykkiläiset ovat saaneet nauttia aika tavallisesta koulunkäynnistä tämän erityisen koronasyksyn aikana. Abieturientit olivat etäopetuksessa osan aikaa ennen kirjoituksia ja lukion kakkoset muutaman päivän. Koulussa on ainakin pesty käsiä jatkuvasti. Maskit tulivat käyttöön lukiolaisilla kuun lopulla.

Monenlaisista oppimisympäristöistä Suomenlinna ja Torronsuo ovat antaneet tilaa ja turvallisuutta sekä iloa päiviin. Kasit tutkivat vesielämää perinteisesti Suomenlinnassa ja ysit nauttivat suon rauhasta. Museoissa on myös ollut väljää. Koulun lähimaastot ja kentät ovat olleet ahkerassa käytössä urheilutunnilla ja urheilupäivissä. LiikKUVA-kurssi kävi Leppävaaran Huipussa kiipeilemässä.

Taidehallin Patricia Piccininin näyttelyssä taide ja tiede kohtasivat hybridihahmoissa. 

Stadionin remontti valmistui. Kuvasssa Helsinki Design Weekin näyttelyyn osallistuvia lukiolaisia ja Stadionin pylväiden läpi näkyvä TYK - huomaa myös sateenkaariliputus, mikä juhlii moniarvoisuutta Pride-viikolla.  Arvoja pohdittiin myös HDW:n "Value market"-teoksessa, jossa myymälän näköisessä kokonaisuudessa sai tehdä arvovalintoja. Vanha ja uusi muotoilu löytyi Stadikalta rinta rinnan.

Laterna Magica on antikvariaatti ja valokuvagalleria Kruununhaassa. Valokuvauskurssi kävi tapaamassa valokuvaaja Jenni Hailia ja myös seiskaluokka näki tunnelmallisen kellarigallerian näyttelyt. The other I -näyttely sopi täydellisesti identiteettiteemaan: Kuka minä olen?

Lukon ku2-opiskelijat suunnittelivat ja  maalasivat uusia upeita sähkökaappeja! Iloa katukuvaan!

Elokuu

Koulu pääsi alkamaan onneksi lähiopetuksena. Uudet seiskat ja kuvissa lukion ykköset viettivät ryhmäytymispäivää Seurasaaressa. Kasien ruotsinryhmä vieraili opastetulla kierroksella Kansallismuseon Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttelyssä. Peruskoulun teemana on tänä vuonna Minä ja sinä. Se voi näkyä esim. identiteettiä ja vuorovaikutusta painottavissa opetustuokioissa. Abit viettivät päivän jumalina!

Tänä vuonna koulun KIVA-tiimiin kuuluvat opettajat Mia Riikonen, Hannele Lidman ja Hannu Rantala sekä opo Elina Korhonen.