CERN

CERN-tiedekoulun järjestäminen on yksi esimerkki kansainvälisestä koulujen välisestä yhteistyöprojektista, jossa Töölön yhteiskoulu on mukana. Yhteistyön tavoitteena on monipuolistaa kuvaa fysiikasta luonnontieteenä sekä tukea modernin fysiikan opiskelua.

CERN eli Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire on vuonna 1952 perustettu Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus. CERN:ssä tai sen kanssa yhteistyössä työskentelee yli kolmasosa maailman kokeellisista hiukkasfyysikoista. CERN:ssä selvitetään esimerkiksi aineen koostumusta, mistä aine tulee ja miten se pysyy koossa, sekä maailmankaikkeuden synnyn mysteeriä. CERN:ssä sijaitsee maailman suurin hiukkaskiihdytin (LHC).

TYKissä pyrimme järjestämään noin joka toinen vuosi opintomatkan Geneveen Sveitsiin yhteistyökoulujen kanssa. CERN-tiedekouluun voivat hakea lukion pitkän fysiikan 2. ja 3. vuoden opiskelijat. Tarkemmat hakukriteerit julkaistaan, kun koulu on hyväksytty mukaan tiedekouluun. Töölön yhteiskoulu on ollut osana koulujen CERN-verkostoa vuodesta 2014 alkaen. Ensimmäinen CERN-tiedekoulu järjestettiin keväällä 2016. Tiedekoulun tunnelmiin pääset tutustumaan tästä.