Kirjallisuuskokoelmat

Aikuislukion oppikirjat

Koulukirjastossa on oppikirjoja aikuislukion opintojaksoja ja ylioppilaskirjoituksia varten. Kirjoja voivat lainata aikuislukion opintojaksoille tai ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat tutkintotavoitteiset opiskelijamme. Joskus kirjat voivat loppua kesken, jolloin oppikirja on hankittava itse. Myös MAOL-taulukkokirjat on jokaisen hyvä hankkia omaksi. Koululla ei ole niistä lainakappaleita. Tässä tietoa aikuislukiomme oppikirjalainauksen säännöistä.

Kuka voi lainata aikuislukion oppikirjoja?

 • Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa tutkintoon tähtäävä opiskelija,
 • TYK:n päiväkoulun opiskelija osallistuessaan aikuislukion opintojaksolle,
 • aikuislukion aineopiskelija viikon kuluttua periodin alkamisesta.

Mitä oppikirjoja voi lainata?

Kirjastossa on eniten pakollisten opintojaksojen kirjoja, mutta myös valinnaisille opintojaksoille on tarjolla kirjoja.

Mihin tarkoitukseen voi lainata?

 • Urheilukadun toimipisteessämme pidettävälle opintojaksolle tai kokeeseen,
 • uusintakokeeseen,
 • ylioppilaskokeeseen valmistautumiseen.

Kertaamiseen ja tutustumiseen pitää kirjat hankkia muualta.

Kuinka pitkäksi aikaa voi lainata?

 • yhden periodin ajaksi.
 • seuraavaan uusintakoepäivään asti, kun osallistut uusintaan.
 • Yo-koetta varten voi lainata ilmoittautumisesta yo-koepäivään.

Milloin lainataan?

 • koeviikolla, kun omat lainat on palautettu (aineopiskelijat 1 viikko periodin alun jälkeen).
 • Kun on ilmoittautunut uusintakokeeseen.
 • Kun on ilmoittautunut yo-kokeeseen. 

Miten lainataan?

 • Opiskelija voi etsiä itse oppikirjat hyllystä ja antaa vuorollaan ne kirjastotyöntekijälle lainattavaksi tai pyytää apua kirjastonhoitajalta.
 • Lainaajalla on mukana opintotarjontalomake, johon valitut opintojaksot on ympyröity. Sen mukaan kirjastonhoitaja voi tarkistaa, että antaa lainaan oikeat kirjat.
 • KAIKKI LAINAT MERKITÄÄN TIETOKONEELLE. 
 • Lainaamiseen käytetään minkä tahansa kirjaston korttia, jossa on viivakoodi, esim. Helmet-korttia. Jos sinulla ei vielä ole kirjastokorttia, hanki sellainen vaikka lähimmästä yleisestä kirjastosta. Koulukirjastollamme ei ole yhteyttä muiden kirjastojen asiakastietoihin.

Milloin ja kuinka pitkään kirjan laina-aikaa voi pidentää?

 • Laina-aika jatketaan ennen laina-ajan loppua.
 • Laina-aikaa voidaan jatkaa seuraavalle periodille, kun käytetään samaa kirjaa.
 • Opintojakson ajaksi lainatun kirjan lainaa voi uusia uusintakokeeseen saakka, jos suorittaa loppukokeen vasta uusintakoeiltana. Muista ilmoittaa siitä ennen lainan erääntymistä.

LAINAN VOI UUSIA TULEMALLA KIRJASTOON, SÄHKÖPOSTILLA, TEKSTIVIESTILLÄ TAI SOITTAMALLA KIRJASTON HENKILÖKUNNALLE (s-posti: kirjasto@tyk.fi, puh: 040 481 3939)

Milloin laina palautetaan?

 • Viimeistään koeviikon viimeisenä koepäivänä. Kannattaa palauttaa kirja koeiltana joko ennen koetta kirjastoon tai sen jälkeen palautuslaatikkoon.
 • Välittömästi, jos opiskelu opintojaksolla keskeytyy.
 • Ylioppilaskoelainat palautetaan viimeistään viimeisenä yo-koepäivänä ja uusintakoelainat uusintakoepäivänä.

Miten toimitaan, kun lainaa ei pysty palauttamaan ajoissa?

Jos sairastut tai muuten estyt itse palauttamasta lainojasi ajoissa, voit pyytää ystävääsi palauttamaan kirjat puolestasi. Jos se ei onnistu, OTA YHTEYTTÄ ENNEN LAINAN ERÄÄNTYMISTÄ. Sovi muutaman päivän lainan jatkamisesta lainakiellon välttämiseksi.

Miten palautetaan?

 • Palautukset jätetään KIRJASTON PALAUTUSLAATIKKOON 4. KERROKSEEN tai kirjastonhoitajille. Kirjat voidaan ja pitääkin palauttaa myös kirjaston ollessa kiinni.
 • Joissain poikkeustapauksissa saattaa joutua palauttamaan kirjoja koulun ollessa esim. loma-aikoina kiinni. Silloin palautuksen voi tiputtaa koulun ulko-ovessa olevasta postiluukusta sisään. Tämä ei kuitenkaan ole sallittu tapa palauttaa kirjoja muissa kuin erityistapauksissa.

Mitä jos palautan myöhässä?

 • Palauttamattomista lainoista joutuu lainakieltoon. Et voi lainata uutta materiaalia, ennen kuin olet palauttanut myöhässä olevat lainasi.
 • Muista siis palauttaa lainasi ajoissa, niin saat oppikirjasi seuraavalle periodille hyvissä ajoin ja kirjoja riittää mahdollisimman monelle niitä tarvitsevalle.
 • Jos kirjat jäävät palauttamatta kokonaan, niistä lähetetään opiskelijalle lasku.

Miten lainakirjoja tulee käyttää?

 • Lainakirjoihin ei saa tehdä mitään merkintöjä, ei edes lyijykynällä.          
 • Jos kirjaan on tehty merkintöjä tai kirjan kunto on muuten huonontunut selvästi (esim. kastunut pahasti tai muuten rikkoutunut), se tulee korvata kokonaan hankkimalla tilalle uusi vastaava kirja tai maksamalla kirja kirjastoon.

Muuta huomioitavaa

Päivitä yhteystietosi erikseen kirjastoon, jos niihin tulee muutoksia. Näin saat muistutukset lainojen palautuksista ajallaan :)

Koulun kaunokirjallisuus

Kaikki kirjastomme kokoelmissa oleva kaunokirjallisuus on lainattavissa. Jos sinulla on lainaoikeus kirjastoon, voit lainata myös kaunokirjallisuutta opintojesi tueksi tai ihan vain omaksi huviksesi. Kannattaa tutkia ahkerasti lukuhuoneen kaunokirjallisuuskokoelmaa ja kysellä kirjastonhoitajalta lukuvinkkejä. Tarjolla on proosakirjallisuuden (romaanien ja novellien) lisäksi myös runoja ja näytelmiä.

Tärkeintä on, että luet ja keräät omia kokemuksia ja näkemyksiä kaunokirjallisuudesta. 

Lainauskäytäntö

Laina-aika kaunokirjallisuudella on 1 kk tai tarpeen mukaan. Mm. kursseilla tarvittavat kaunokirjalliset teokset on mahdollista saada lainaan jakson loppuun asti.

Kirjastonhoitaja lainaa myös kaunokirjalliset teokset tietokoneellaan, vaikka kaunokirjallisuus sijaitseekin kirjastotilan viereisessä lukuhuoneessa ja käytävähyllyissä.

Sijaintipaikat ja hyllyluokat

1.2 Kotimainen runous (lukuhuoneen kaapit)
1.2 U Ulkomainen runous (lukuhuone)
1.4 Kotimainen proosakirjallisuus (lukuhuone)
1.4 U Ulkomainen proosakirjallisuus (lukuhuone)
N 1.4 Kotimainen nuortenkirjallisuus (lukuhuone)
N 1.4 U Ulkomainen nuortenkirjallisuus (lukuhuone)
2 Ruotsinkielinen kaunokirjallisuus (lukuhuone)
3 Saksankielinen kaunokirjallisuus (lukuhuone)
4 Englanninkielinen kaunokirjallisuus (käytävähylly)

Kaunokirjallisuuden hankinnoista

Kaunokirjallisuutta hankitaan kirjastoomme mm. opetuskäyttöön oheiskirjallisuudeksi. Osa kaunokirjallisuudesta on varattu lähinnä opetukseen ja sitä saavat lainata vain tietyllä kurssilla opiskelevat oppilaat. Iso osa kaunokirjallisuudesta on kuitenkin kaikkien lainattavissa. Tule rohkeasti kysymään kirjastosta!

Koulu ei valitettavasti voi tarjota kaikille tarvitseville opiskelijoille lainakappaleita kaunokirjallisuudesta, mutta niitä on saatavilla helposti myös yleisten kirjastojen kokoelmista. Muista käyttää opintojesi tukena myös yleisten kirjastojen tarjontaa! Pidä huolta siitä, että kirjastokorttisi on aina käytettävissäsi.

Paitsi opetukseen tarvittavaa kaunokirjallisuutta, hankimme myös muuta kiinnostavaa kaunokirjallisuutta, uutuuksia ja klassikoita. Kirjastomme kokoelmissa on niin koti- kuin ulkomaista kirjallisuutta, romaaneja, näytelmiä, runoutta ja novelleja. Suomenkielisen kaunokirjallisuuden lisäksi tarjolla on jonkin verran myös mm. ruotsin-, englannin-, saksan- ja ranskankielistä kirjallisuutta, joita kannattaa käyttää kielten opintojen tukena!

Koulun henkilökunta, opiskelijat ja oppilaat sekä oppilaiden kotiväki ja muut koulun yhteistyökumppanit voivat tehdä hankintaehdotuksia kirjaston henkilökunnalle. Läheskään kaikkea ehdotettua emme voi hankkia, mutta kaikki ideat ovat tervetulleita, jotta kokoelmamme olisivat monipuoliset ja laadukkaat ja palvelisivat kirjaston käyttäjiä mahdollisimman hyvin.

Koulun tietokirjallisuus

Tietokirjallisuus on sijoitettu lähinnä koulun kirjastoon (luokka 45) neljänteen kerrokseen, mutta myös luokkiin oppiaineittain. Tietokirjat on järjestetty samanlaiseen järjestykseen kuin Helsingin kaupunginkirjasto hyllyttää kirjansa, hyllyluokkiin 000-999.

Iso osa tietokirjallisuudesta on aikuislukion tutkintotavoitteisten opiskelijoiden ja koulun henkilökunnan lainattavissa. Vain muutamat suuret hakuteokset tms. ovat pääasiallisesti koulussa käytettävää käsikirjallisuutta.

Mikäli opettaja on pyytänyt hankkimaan tietyn kurssinsa oppilaita varten lainakappaleita jostakin tietokirjasta koulun kirjastoon, lainaus rajoittuu tähän kohderyhmään.

MUISTA, ETTÄ LAINAT MERKITÄÄN AINA KIRJASTOJÄRJESTELMÄÄN.

Tietokirjallisuutta ovat:

 • hakuteokset
 • lehdet
 • monografiat eli tiettyä yhtä aihealuetta käsittelevät tietoteokset

Tietokirjallisuutta lukemalla voi kerätä omia kokemuksia ja näkemyksiä aivan samalla tavalla kuin lukemalla kaunokirjallisuutta.

Tietokirjallisuuden hankinnoista

Tietokirjallisuutta hankitaan ensisijaisesti opetuskäyttöön oheiskirjallisuudeksi, mutta niitä voi lainata myös omaksi iloksi.