Kirjallisuuskokoelmat

Aikuislukion oppikirjat

Koulukirjastossa on oppikirjoja aikuislukion kursseja ja ylioppilaskirjoituksia varten. Kirjoja voivat lainata aikuislukion kursseille tai ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat tutkintotavoitteiset opiskelijamme. Joskus kirjat voivat loppua kesken, jolloin oppikirja on hankittava kurssille itse. Myös MAOL-taulukkokirjat on jokaisen hyvä hankkia omaksi. Koululla ei ole niistä lainakappaleita. Tässä tietoa aikuislukiomme oppikirjalainauksen säännöistä.

Kuka voi lainata aikuislukion oppikirjoja?

 • Töölön yhteiskoulun aikuislukiossa tutkintoon tähtäävä opiskelija,
 • TYK:n päiväkoulun opiskelija osallistuessaan aikuislukion kursseille.

Mitä oppikirjoja voi lainata?

Kirjastossa on eniten pakollisten kurssien kirjoja. Syventävien kurssien kirjoja saattaa olla kirjastossamme vain pieni määrä lainattavaksi.

Mihin tarkoitukseen voi lainata?

 • Urheilukadun toimipisteessämme pidettävälle kurssille tai kokeeseen,
 • uusintakokeeseen,
 • ylioppilaskokeeseen valmistautumiseen.

Kertaamiseen ja tutustumiseen pitää kirjat hankkia muualta.

Kuinka pitkäksi aikaa voi lainata?

 • yhden opintojakson ajaksi.
 • Yo-koetta varten voi lainata ilmoittautumisesta yo-koepäivään.

Milloin lainataan?

 • koeviikolla, kun omat lainat on palautettu, ja kirjoja palautuu muilta opiskelijoilta.
 • Kun on ilmoittautunut uusintakokeeseen.
 • Kun on ilmoittautunut yo-kokeeseen. 

Miten lainataan?

 • Uusi opiskelija saa ilmoittautuessaan koulumme tutkintotavoitteiseksi opiskelijaksi lomakkeen "Ilmoittautuminen kirjaston asiakkaaksi". Hän täyttää siihen yhteystietonsa ja tuo sen kirjastoon ensimmäisellä lainakerralla.
 • Opiskelija voi etsiä itse oppikirjat hyllystä ja antaa vuorollaan ne kirjastotyöntekijälle lainattavaksi.
 • Lainaajalla on mukana kurssitarjottimensa, johon valitut kurssit on ympyröity. Sen mukaan kirjastonhoitaja voi tarkistaa, että antaa lainaan oikeat kirjat.
 • KAIKKI LAINAT MERKITÄÄN TIETOKONEELLE. 
 • Lainaamiseen käytetään minkä tahansa kirjaston korttia, jossa on viivakoodi, esim. Helmet-korttia. Jos sinulla ei vielä ole kirjastokorttia, hanki sellainen vaikka lähimmästä yleisestä kirjastosta. Koulukirjastollamme ei ole yhteyttä muiden kirjastojen asiakastietoihin.

Milloin ja kuinka pitkään kirjan laina-aikaa voi pidentää?

 • Laina-aika jatketaan ennen laina-ajan loppua. Silloin säilyy oikeus lainata muita kirjoja.
 • seuraavalle jaksolle, kun käytetään samaa kirjaa.
 • Kurssin ajaksi lainatun kirjan lainaa voi uusia uusintakokeeseen saakka, jos suorittaa loppukokeen vasta uusintakoeiltana. Muista ilmoittaa siitä ennen lainan erääntymistä.

LAINAN VOI UUSIA SÄHKÖPOSTILLA, TEKSTIVIESTILLÄ TAI SOITTAMALLA KIRJASTON HENKILÖKUNNALLE. 
Yhteystiedot löytyvät myös tämän sivun lopussa.

Milloin laina palautetaan?

 • viimeistään koeviikon viimeisenä koepäivänä. On osoittautunut hyväksi tavaksi palauttaa kirja koeiltana joko ennen koetta kirjastoon tai sen jälkeen palautuslaatikkoon.
 • välittömästi, jos opiskelu kurssilla keskeytyy.
 • Ylioppilaskoelainat palautetaan viimeistään viimeisenä yo-koepäivänä.

Miten toimitaan kun lainaa ei pysty palauttamaan ajoissa?

Jos sairastut tai muuten estyt itse palauttamasta lainojasi ajoissa, pyydä ystävääsi palauttamaan kirjat puolestasi. Jos se ei onnistu, OTA YHTEYTTÄ KIRJASTOON ENNEN LAINAN ERÄÄNTYMISTÄ. Sovi muutaman päivän lainan jatkamisesta lainakiellon välttämiseksi. Tällaisesta ei kuitenkaan voi tulla tapaa. ERÄÄNTYNEET LAINAT JOHTAVAT LAINAKIELTOON.

Miten palautetaan?

 • Palautukset jätetään KIRJASTON PALAUTUSLAATIKKOON, JOITA ON KAKSI 4. KERROKSESSA, yksi kirjastossa ja toinen käytävällä kirjaston oven vieressä. Kirjat voidaan ja pitääkin palauttaa myös kirjaston ollessa kiinni.
 • Jossain aivan erityisissä tapauksissa, kuten maasta muuton yhteydessä, saattaa joutua palauttamaan kirjoja suunnittelematta koulun ollessa kiinni. Silloin voi palautuksen tiputtaa koulun ulko-ovessa olevasta postiluukusta sisään. Tämä ei kuitenkaan ole sallittu tapa palauttaa kirjoja muissa kuin edellämainitun kaltaisissa erityistapauksissa!

Mitä jos palautan myöhässä?

 • Palauttamattomista lainoista joutuu lainakieltoon. Et voi lainata uutta materiaalia, ennen kuin olet palauttanut myöhässä olevat lainasi. Sen jälkeen olet vielä 2 viikkoa lainakiellossa.
 • Muista siis palauttaa lainasi ajoissa, niin saat oppikirjasi seuraavalle jaksolle hyvissä ajoin ja kirjoja riittää mahdollisimman monelle niitä tarvitsevalle.
 • Jos kirjat jäävät palauttamatta kokonaan, niistä lähetetään opiskelijalle lasku.

Miten lainakirjoja tulee käyttää?

 • Lainakirjoihin ei saa tehdä mitään merkintöjä, ei edes lyijykynällä.          
 • Jos kirjaan on tehty merkintöjä, seuraa siitä 12 euron huomautusmaksu. Vaikka tehtävät olisi pyyhittykin, niistä seuraa maksu, sillä kaikista merkinnöistä jää jälkiä kirjaan. 
 • Jos kirja on käyttökelvoton (merkintöjä tehty tussilla tai kuulakärkikynällä, runsaasti lyijykynämerkintöjä tai lyijykynämerkintöjä, joista on jäänyt selvät jäljet pyyhkimisestä huolimatta, tai kirjan kunto on muuten huonontunut selvästi, esim. kastunut pahasti), se tulee korvata kokonaan hankkimalla tilalle uusi vastaava kirja tai korvaamalla kirja kirjastoon.

Muuta huomioitavaa

Päivitä yhteystietosi erikseen kirjastoon, jos niihin tulee muutoksia. Näin saat muistutukset lainojen palautuksista ajallaan :)

Koulun kaunokirjallisuus

Kaikki kirjastomme kokoelmissa oleva kaunokirjallisuus on lainattavissa. Jos sinulla on lainaoikeus kirjastoon, voit lainata myös kaunokirjallisuutta opintojesi tueksi tai ihan vain omaksi huviksesi. Kannattaa tutkia ahkerasti lukuhuoneen kaunokirjallisuuskokoelmaa ja kysellä kirjastonhoitajalta lukuvinkkejä. Tarjolla on proosakirjallisuuden (romaanien ja novellien) lisäksi myös runoja ja näytelmiä.

Tärkeintä on, että luet ja keräät omia kokemuksia ja näkemyksiä kaunokirjallisuudesta. 

Lainauskäytäntö

Laina-aika kaunokirjallisuudella on 1 kk tai tarpeen mukaan. Mm. kursseilla tarvittavat kaunokirjalliset teokset on mahdollista saada lainaan jakson loppuun asti.

Kirjastonhoitaja lainaa myös kaunokirjalliset teokset tietokoneellaan, vaikka kaunokirjallisuus sijaitseekin kirjastotilan viereisessä lukuhuoneessa ja käytävähyllyissä.

Sijaintipaikat ja hyllyluokat

1.2 Kotimainen runous (lukuhuoneen kaapit)
1.2 U Ulkomainen runous (lukuhuone)
1.4 Kotimainen proosakirjallisuus (lukuhuone)
1.4 U Ulkomainen proosakirjallisuus (lukuhuone)
N 1.4 Kotimainen nuortenkirjallisuus (lukuhuone)
N 1.4 U Ulkomainen nuortenkirjallisuus (lukuhuone)
2 Ruotsinkielinen kaunokirjallisuus (lukuhuone)
3 Saksankielinen kaunokirjallisuus (lukuhuone)
4 Englanninkielinen kaunokirjallisuus (käytävähylly)

Kaunokirjallisuuden hankinnoista

Kaunokirjallisuutta hankitaan kirjastoomme mm. opetuskäyttöön oheiskirjallisuudeksi, jotta opettajat voivat ohjata oppilaitaan lukemaan. Osa kaunokirjallisuudesta on varattu lähinnä opetukseen ja sitä saavat lainata vain tietyllä kurssilla opiskelevat oppilaat.

Koulu ei valitettavasti voi tarjota kaikille tarvitseville opiskelijoille lainakappaleita kaunokirjallisuudesta, mutta niitä on saatavilla helposti myös yleisten kirjastojen kokoelmista. Muista käyttää opintojesi tukena myös yleisten kirjastojen tarjontaa! Pidä huolta siitä, että kirjastokorttisi on aina käytettävissäsi.

Paitsi opetukseen tarvittavaa kaunokirjallisuutta, hankimme myös muuta kiinnostavaa kaunokirjallisuutta, uutuuksia ja klassikoita. Kirjastomme kokoelmissa on niin koti- kuin ulkomaista kirjallisuutta, romaaneja, näytelmiä, runoutta ja novelleja. Suomenkielisen kaunokirjallisuuden lisäksi tarjolla on jonkin verran myös mm. ruotsin-, englannin-, saksan- ja ranskankielistä kirjallisuutta, joita kannattaa käyttää kielten opintojen tukena!

Koulun henkilökunta, opiskelijat ja oppilaatsekä oppilaiden kotiväki ja muut koulun yhteistyökumppanit voivat tehdä hankintaehdotuksia kirjaston henkilökunnalle. Läheskään kaikkea ehdotettua emme voi hankkia, mutta kaikki ideat ovat tervetulleita, jotta kokoelmamme olisivat monipuoliset ja laadukkaat ja palvelisivat kirjaston käyttäjiä mahdollisimman hyvin.

Koulun käsikirjallisuus

Käsikirjallisuutta oppilaat ja henkilökunta käyttävät koulun sisällä! 
Sitä ei koskaan anneta edes yölainaan. 

Käsikirjallisuuden käyttö vaatii harjaannusta, mutta kun sen kerran oppii, taito ja tapa säilyy läpi elämän.

Käsikirjallisuus tulee palauttaa sille kuuluvalle paikalle niin, että seuraava käyttäjä löytää sen vaivatta.

Koulun käsikirjallisuutta ovat muun muassa:

 • monet sanakirjat kuten Suomen kielen perussanakirja, sivistyssanakirja ja vieraiden kielten sanakirjat  (esim. Englanti-suomi-suursanakirja, Suomi-latina-suomi)
 • MAOL-taulukot
 • Tietosanakirjat
 • Erilaiset hakuteokset

On tärkeää, että opit käyttämään käsikirjallisuutta apuna läksyjen luvussa ja tiedonhankinnassa. Koulun kirjastossa käsikirjallisuus on avainasemassa, kun suunnitellaan tiedonhakuja ja tehdään läksyjä. Kirjastossa on hakuteoksia eri aloilta ja yleiset tietosanakirjat Internet-tiedonhaun tukena.

Käsikirjallisuutta on sijoitettu koulun tiloihin siten, että se olisi aamusta iltaan mahdollisimman monien käytettävissä. Sen vuoksi sitä ei lukita ovien taakse, vaan se on tuotu mahdollisimman lähelle opetusluokkia ja henkilökunnan työtiloja. Kirjaston lukuhuoneessa oppilaat voivat tehdä läksyjä silloinkin kun kirjasto on kiinni. Niinpä lukuhuoneessa on sanakirjoja opiskelijoiden käytettävissä aamusta iltaan.

Koulun tietokirjallisuus

Tietokirjallisuus on sijoitettu lähinnä koulun kirjastoon (luokka 45) neljänteen kerrokseen. Tietokirjat on järjestetty samanlaiseen järjestykseen kuin Helsingin kaupunginkirjasto hyllyttää kirjansa, 000-999 hyllyluokkiin. Koulumme kirjaston hyllyluokka 025 on poikkeus kaupunginkirjaston hyllyluokitukseen. Hyllyluokkaan 025 on kerätty opiskelutekniikkaa, oikeakielisyyttä ym. koulukirjastotyöskentelyä ja koulunkäyntiä avustavaa kirjallisuutta. 

Iso osa tietokirjallisuudesta on aikuislukion tutkintotavoitteisten opiskelijoiden ja koulun henkilökunnan lainattavissa. Poikkeuksena tästä on koulun käsikirjallisuus, joka on paljolti tietokirjallisuutta, mutta sitä ei koskaan lainata. (Ks. käsikirjallisuuden välilehti). Kaikki opiskelijat saavat käyttää tietokirjallisuutta kirjaston tiloissa kuitenkin vapaasti koulutöiden yms. tekemiseen.

Mikäli opettaja on pyytänyt hankkimaan tietyn kurssinsa oppilaita varten lainakappaleita jostakin tietokirjasta koulun kirjastoon, lainaus rajoittuu tähän kohderyhmään.

Tietokirjallisuus

Tietokirjallisuutta on koulun kirjastossa ja muun muassa luokissa 23 ja 32.

Monografia on tietoteos, joka käsittelee, jotakin yhtä aihealuetta kuten teos "Jättihämähäkki : viidakon hiljainen saalistaja".

MUISTA, ETTÄ LAINAT MERKITÄÄN AINA KIRJASTOJÄRJESTELMÄÄN.

Tietokirjallisuutta ovat:

 • hakuteokset
 • lehdet
 • monografiat eli tiettyä yhtä aihealuetta käsittelevät tietoteokset

Tietokirjallisuutta lukemalla voi kerätä omia kokemuksia ja näkemyksiä aivan samalla tavalla kuin lukemalla kaunokirjallisuutta. Kaikkia koulun kirjastosta löytyviä tietokirjoja on saatavissa yleisistä kirjastoista. Pidä kaupunginkirjaston korttisi käyttövalmiina.

Tietokirjallisuuden hankinnoista

Tietokirjallisuutta hankitaan ensisijaisesti opetuskäyttöön oheiskirjallisuudeksi, jotta opettajat voivat ohjata oppilaita tekemään koulutöitä lähteitä käyttäen. Koulun tietokirjallisuuden tulisi kuvastaa koulun opetussuunnitelmaa eli sitä, mitä tässä koulussa opetetaan. Tältä osin kokoelmat ovat vielä puuttelliset, mutta hankintaehdotuksia otetaan vastaan.