9. luokka

Oppilaat saavat valita yhden pitkän ja kaksi lyhyttä valinnaisainetta, jotka toteutuvat valintamäärien perusteella.

Pitkät valinnaisaineet

Fablab

Kertaat mallintamisen ja tutustut teknologiaa hyödyntävän käsityön mahdollisuuksiin tulevaisuudessa. Päätät oman kiinnostuksesi mukaan, teetkö Micro:bitillä älytuotteita, cnc-jyrsitkö, 3d-tulostatko tai laserleikkaatko.

 

Kemiaa keittiössä

Tällä kurssilla pääset miettimään yhdessä opettajan ja muiden kurssilaisten kanssa miten kemiaa voi hyödyntää kokkailuissa ja mitä kemiallisia reaktioita ruuanlaitossa tapahtuu. Retkeillään ja kokataan.

 

Kuvataide-workshop

Työpajassa pääset tekemään taidetta keskittyen yhteen omaan projektiin. Tuunaa vaikka tuoli maalaten, tee suuri keramiikkaruukku tai oma sarjakuvanovelli. Tietoa ja inspiraatiota haetaan näyttelykäynnillä.  Apua saat myös kuvispainotteiseen yhteishakuun.

 

Menneiden aikojen muotia

Tutustut 1900-2000-luvun muotiin taiteen keinoin (elokuvat, maalaukset jne.). Suunnittelet ja toteutat tuotteen, johon olet saanut inspiraation menneiltä vuosikymmeniltä (esim. 1950-luvun kellohelmahame, 1920-luvun helmikirjailtu laukku, solmio tai solmuke, 90-luvun halterneck-toppi tai kalastajanhattu).

 

Miniatyyrimaailmoja

Valmista mitä vain, kunhan se on minikokoinen! Tällä käsityön kurssilla voit luoda vaikka kokonaisen miniatyyrimaailman - on se sitten fantasiamaailma, unelmien koti tai menneiden vuosisatojen tunnelmaa.

 

Tilkuista tuotteita

Tutustut kurssilla uusiin käsityötekniikoihin, esim. chenille-tekniikka, tilkkumaalaus, päällikeompelu ja alikeompelu. Voit hyödyntää kurssilla kierrätysmateriaaleja.

Lyhyet valinnaisaineet

Inspiroidu somen käsityötrendeistä

Oletko nähnyt kiinnostavia käsityöohjeita esim. Tiktokissa, Pinterestissä tai muilla somealustoilla ja toivonut osaavasi lukea englanninkielisiä ohjeita? Tällä lyhytkurssilla otat haltuun keskeiset käsityötermit englanniksi ja valmistat vapaavalintaisen työn englanninkielistä ohjetta soveltaen. Kurssin opetuskieli on suomi.

 

Kuntosalikurssi

Kurssilla opit eri kuntosalilaitteiden ja nostojen oikeat suoritustekniikat. Opit tekemään sinulle sopivan kuntosaliohjelman opettajan ohjeistuksella ja pääset myös sitä toteuttamaan.

 

Lankojen leikkiä seinillä

Suunnittele ja toteuta oma makramee-seinävaate.Voit värjätä työhön tarvittavat langat itse.

 

Löydä vahvuutesi

Harjaannutat itseilmaisuasi sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojasi yhdessä toimien turvallisemman tilan periaatteisiin tutustuen. Opit tunnistamaan omia vahvuuksiasi ja kehittymään oman itsetuntemuksen asiantuntijaksi. Lyhytkurssilla keskustellaan, tehdään toiminnallisia harjoituksia ja ryhmätöitä.

 

Robotiikka

Suunnittelet ja valmistat yksinkertaiset robotit Micro:bitiä hyödyntäen. Ideoita omalle robotille haet Lego-robotin ohjelmoinnista sekä erilaisten moottoreiden ja nivelien tutkimisesta.

 

Savipaja

Tällä kurssilla saat kädet saveen! Muotoillaan pari miniveistosta tai astiaa käyttäen eri tekniikoita. Halukkaat pääsevät opettelemaan dreijausta. Työt lasitetaan ja poltetaan.