Tervetuloa kaikille avoimeen aikuislukioon! Töölön yhteiskoulun aikuislukio on Suomen vanhin ja yksi koko Euroopan vanhimmista aikuislukioista.

Lue lisää opiskelumahdollisuuksistamme

Ajankohtaista aikuislukiossa

Aikuislukion kanslian poikkeavia aukioloaikoja

Aikuislukion kanslia on avoinna ma-to klo 14–19, pe klo 14–17 lukuun ottamatta seuraavia poikkeuksia:

pe 3.12. Kanslia on suljettu koko päivän lakkiaisvalmistelujen vuoksi.

Ilmoittaudu opiskelijaksi aikuislukioon nyt!

Ilmoittaudu opiskelijaksi aikuislukioon ja mukaan syksyn opintoihin! Lue lisää ilmoittautumisesta klikkaamalla tästä.

Infoa ja tiedotteita kevään 2022 yo-kokelaille

Abi-info I kevään 2022 yo-kokeisiin osallistuville opiskelijoille pidettiin 10.11.2021. Abi-info I:n materiaali: ABI-INFO I:N MATERIAALI (10.11.2021)

YTL:n tiedote kevään 2022 yo-kokelaille

Keväällä 2022 astuu voimaan tutkintouudistus, jonka myötä ylioppilastutkinnon suorittaminen muuttuu. Uudistus koskee kokelaita, jotka aloittavat ylioppilastutkinnon suorittamisen keväällä 2022 tai sen jälkeen. Lue lisää YTL:n tiedotesivulta.

Kevään 2022 yo-kokeisiin ilmoittautuminen 11.11.—24.11.2021

Kevään 2022 yo-kokeisiin ilmoittaudutaan Wilmassa 11.11.—24.11.2021. Wilmaan pääset tästä linkistä. Ilmoittaudu yo-kokeisiin hyvissä ajoin ja varaa ilmoittautumiselle sekä ilmoittautumisen yhteydessä herääville kysymyksille riittävästi aikaa.

Kun ilmoittautuminen yo-kokeisiin on avoinna, löydät Wilmasta Lomakkeet-osiosta lomakkeen ”Yo-tutkinto, SITOVA ilmoittautuminen”. Ennen tämän varsinaisen ilmoittautumislomakkeen täyttämistä varmista, että olet täyttänyt Wilmassa myös ”Opintojen suunnittelu ja seuranta” -lomakkeen kohdan ”Yo-kirjoitusten hajautussuunnitelma”.

1) Täytä ensin HAJAUTUSSUUNNITELMA:

Jos et vielä ole ylioppilas eli olet vasta kirjoittamassa ylioppilaaksi etkä ole aiemmin tehnyt hajautussuunnitelmaa, täytä hajautussuunnitelma ihan ensin (”Opintojen suunnittelu ja seuranta” -lomakkeen kohta ”Yo-kirjoitusten hajautussuunnitelma”).

YTL vaatii hajautussuunnitelman ilmoittautumisen yhteyteen. Hajautussuunnitelman täyttäminen on pakollista tutkinnon suorittajille. Hajautussuunnitelma ei koske korottajia/täydentäjiä.

Merkitse hajautussuunnitelmaan, mitkä kaikki yo-kokeet olet jo suorittanut, mitkä aiot tehdä nyt ja mitkä tulevaisuudessa eli hahmottele hajautussuunnitelmaan koko yo-tutkintosi. Merkitse jokaiselle aineelle suunniteltu kirjoitusajankohta (esim. kevät 2022, syksy 2022 jne.), onko koe pakollinen/ylimääräinen ja klikkaa riippuvalikosta myös kyseinen aine. Tallenna tiedot.

2) Seuraavaksi täytä varsinainen YO-ILMOITTAUTUMISLOMAKE:

Kun ilmoittautuminen yo-kokeisiin on avoinna (11.11.—24.11.2021), löydät Wilman Lomakkeet-osiosta lomakkeen ”Yo-tutkinto, SITOVA ilmoittautuminen”. Lomakkeen alussa näet tekemäsi hajautussuunnitelman. Täytä nyt lomakkeen kohta ”SITOVA ilmoittautuminen”. Tähän kohtaan täytä vain ne kokeet, joihin osallistut kevään 2022 yo-kirjoituksissa. Sitova ilmoittautuminen täytetään jokaiselle tutkintokerralle erikseen.

Valitse riippuvalikosta aine-kenttään oppiaine ja taso (esim. BB ruotsi keskipitkä tai N matematiikka lyhyt jne.) ja valitse jokaiselle aineelle pakollinen/ylimääräinen. Muista klikata jokaisen aineen kohdalla suoritusaika-kenttää, jolloin siihen ilmestyy 2022K. MUISTA TALLENTAA!

3) Muista viedä ALLEKIRJOITETTU LOMAKE KANSLIAAN:

Ilmoittautumislomakkeen Wilmassa täytettyäsi tallentamasi tiedot siirtyvät aikuislukion opiskelijarekisteriin. Ilmoittautuminen on kuitenkin valmis ja vahvistettu vasta, kun olet tulostanut Wilmasta täyttämäsi lomakkeen ”Yo-tutkinto, SITOVA ilmoittautuminen”, allekirjoittanut sen ja toimittanut sen kirjallisena paperiversiona aikuislukion kanslian postilokeroon tai kansliaan viimeistään 24.11.2021. Töölön yhteiskoulussa on tulostimia opiskelijoiden käyttöön koulukirjastossa (4. krs) ja kirjaston ulkopuolella käytävällä.


Kun ilmoittautumisaika on päättynyt, kanslia käy ilmoittautumistiedot marras-joulukuussa vielä läpi. Pidä yhteystietosi aina ajan tasalla aikuislukion kansliassa/Wilmassa, jos kanslian pitää olla sinuun yhteydessä. Saat joulukuussa vielä tekstiviestin, kun ilmoittautumisesi on lähetetty kansliasta YTL:lle.


Ongelmatilanteissa ole yhteydessä aikuislukion kansliaan, puh. 09 4342 0250, 09 4342 0236, aikuislukio@tyk.fi. Kansliasta saat myös Wilma-tunnukset, jos tunnuksesi on unohtunut.


Opinto-ohjaajalta saat ohjausta yo-kirjoituksiin ja yo-kirjoitusten hajauttamisiin liittyvissä pohdinnoissa. Kirjoitussuunnitelmasta keskusteleminen on suositeltavaa opinto-ohjauksessa — oma opintosuunnitelma ja jatko-opintotavoitteet huomioiden — jo ennen varsinaista yo-kokeisiin ilmoittautumisaikaa.

Opojen yhteystiedot: Leena Ervasti, leena.ervasti@tyk.fi, opiskelijat sukunimen mukaan A-L; Mia Snellman, mia.snellman@tyk.fi, opiskelijat sukunimen mukaan M-Ö.


Yo-tutkinnon korottajat ja täydentäjät:

- Ylioppilaskirjoitusten korottaminen ja täydentäminen aineopiskelijana (toisesta lukiosta aiemmin ylioppilaaksi valmistunut): Lue lisää täältä.

- Ylioppilaskirjoitusten korottaminen ja täydentäminen, Töölön yhteiskoulun aikuislukiosta aiemmin ylioppilaaksi valmistunut: Jos sinulla ei ole voimassaolevia Wilma-tunnuksia aikuislukioomme, kysy ilmoittautumisohjeet sähköpostilla aikuislukio@tyk.fi

Lukihäiriön, sairauden tai vamman, vieraskielisyyden tai vaikean elämäntilanteen huomioon ottaminen ylioppilastutkinnossa

Lue opinto-oppaasta luku 9. 9 (klikkaa tästä, opinto-oppaan sivut 119-122).

Jos opiskelija toivoo, että lukihäiriö, sairaus tai vamma, vieraskielisyys tai erityisen vaikea elämäntilanne otetaan huomioon ylioppilastutkinnossa, tulee hänen olla yhteydessä aikuislukion erityisopettaja Jonna Ekstrandiin kevään 2022 yo-kokeiden osalta viimeistään 2.11.2021 ja syksyn 2022 yo-kokeiden osalta viimeistään 31.3.2022.

Lisätietoa saa tarvittaessa erityisopettaja Jonna Ekstrandilta, puh. 040 485 4534, jonna.ekstrand@tyk.fi.

Uusi opetussuunnitelma aikuislukioon syksyllä 2021

Aikuislukiossa astuu voimaan uusi opetussuunnitelma (”LOPS2021”) syyslukukauden 2021 alkaessa. Tiedotteen uudesta opsista esimerkkeineen voit lukea tästä: LOPS2021 PÄHKINÄNKUORESSA

Uuden opetussuunnitelman myötä kursseista tulee opintojaksoja.

Opiskelijat, jotka aloittavat lukio-opintonsa syyslukukaudella 2021 tai myöhemmin, opiskelevat tämän uuden opsin mukaisesti. Opiskelijat, jotka ovat aloittaneet lukio-opintonsa ennen syyslukukautta 2021, opiskelevat pääsääntöisesti vanhan opsin mukaisesti opintonsa loppuun. Jos siis olet jatkava opiskelija eli olet aloittanut opinnot ennen syksyä 2021, jatkat opintojasi yhä vanhan opetussuunnitelman mukaisesti.

Opintotarjonnassa 2021-2022 kurssit/opintojaksot on merkitty ensisijaisesti uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Jos opiskelet vanhan opsin mukaisesti, seuraa silloin opintotarjonnassa ja lyhenteissä aina sulkeita. Esimerkiksi: ÄI4(3) tarkoittaa sitä, että kyseessä on uuden opsin ÄI4 ja vanhan opsin ÄI3. Tarvittaessa kysy apua ja opastusta kansliasta tai opinto-ohjaajalta tai oppiaineen opettajalta.

Ilmoittautuminen uusintakokeeseen

Uusintakoelomakkeen löydät täältä.

Juhlavideo: Töölön yhteiskoulun aikuislukio 90 vuotta


Kaikki aikuislukion ajankohtaiset tiedotteet