2013-2014

Katsaus lukuvuoteen 2013-2014

Toimintavuosi ja opetusjärjestelyt

Lukuvuosi 2013–2014 on ollut aikuislukiomme 86. toimintavuosi. Koulumme on Suomen vanhin ja yksi koko Euroopan vanhimpia aikuislukioita. Koulun perustajat, Yrjö ja Hilma Jahnsson, saivat virallisen luvan iltalinjan perustamiseen Helsingin suomalaisen yhteislyseon yhteyteen. Sittemmin iltalinja on vaihtanut sijaintia, omistajaa ja nimeä. Töölön Yhteiskoulu Osakeyhtiön omistuksessa koulu on ollut 1.8.1974 alkaen, ensin iltalinjana ja myöhemmin iltalukiona. 1.8.1994 voimaan astuneen lain myötä nimi muuttui aikuislukioksi.

Koko perusopetuksen tai lukion voi suorittaa 2—4 vuodessa. Opiskelijat ovat voineet valita erilaisista opiskelumuodoista itselleen sopivimman vaihtoehdon kurssitarjottimelta: opetusta on ollut tarjolla lähi-, etä- ja verkkokursseina. Lukuvuoden aikana on pidetty noin 430 kurssia, joilla opiskelijoita on ollut yhteensä lähes 1000.

Koulumme on tehnyt lisäksi yhteistyötä Helmi Liiketalousopiston, Suomen Liikemiesten Kauppaopisto – Helsinki Business Collegen sekä Helsingin Diakoniaopiston kanssa kaksoistutkintokoulutuksen parissa. Näissä kouluissa kaksoistutkintoa on lukuvuoden aikana suorittanut lähes 400 opiskelijaa, ja heille on järjestetty noin 130 lukiokurssia.

Kuluneena lukuvuonna vakinaisia aikuislukion lehtoreita on ollut 6 ja tuntiopettajia 41.

Opettajat ja toimihenkilöt lukuvuonna 2013-2014

Kevään 2014 lakkiaiset ja kevätjuhla

Kevään 2014 lakkiais- ja kevätjuhlaa vietettiin perjantaina 30.5. klo 17.00 alkaen koulun juhlasalissa. Aikuislukiosta valmistui tänä keväänä 90 uutta ylioppilasta ja perusopetuksen päättötodistuksen sai 31 opiskelijaa. Airuina tänä keväänä toimivat Anastasia Iakovleva ja Jani Tuominen.

Lakkiaisohjelma
Kuva: Jutta Heikkinen & Petri Loman
Kuva: Jutta Heikkinen & Petri Loman
Jutta Heikkinen & Petri Loman
Tämän kevään kaunis kukka-asetelma
Kuva: Jutta Heikkinen & Petri Loman
Lakit odottamassa lavalla uusia ylioppilaita
Kuva: Jutta Heikkinen & Petri Loman

Koulumme perustajan nimeä kantava Yrjö Jahnssonin säätiö perustettiin 1950-luvulla. Aikuislukiostamme valmistuvat ylioppilaat saavat lukuvuosittain säätiön myöntämiä stipendirahoja. Tämän lisäksi Töölön yhteiskoulu Oy:n hallitus myöntää stipendejä koulustamme valmistuville opiskelijoille.

Tänä syksynä stipendit jaettiin seuraaville henkilöille:

Yrjö Jahnssonin säätiön stipendit

Harju Tiuhti
Immilä Ida
Joensuu Timo
Magnusson Terhi
Plysjuk Nadja
Pulkka Elina
Pönkkä Robert

Töölön Yhteiskoulu Oy:n hallituksen myöntämät stipendit


Ali Aisho
Aunttila Jasmin
Bazi Yasmina
Halane Maryan
Hosia Ilmari
Jama Saleban
Mohamed Abdirahman
Mäntymaa Petteri
Osman Mohammed Hardi
Piittinen Jonne
Sheikh Ali Khadija
Uusitalo Laura

Muut stipendit


Plysjuk Nadja (Helsingin Sanomien vuosikerta äidinkielen opinnoissa menestymisen johdosta)
Magnusson Terhi (kirjastipendi historian ja yhteiskuntaopin opinnoissa menestymisen johdosta)
Jama Saleban (kirjastipendi historian ja yhteiskuntaopin opinnoissa menestymisen johdosta)

Teksti: Jutta Heikkinen

Kevään 2014 uudet ylioppilaat
Kuva: Jutta Heikkinen & Petri Loman
Juhlahumua
Kuva: Jutta Heikkinen & Petri Loman
Kevään 2014 airuet Jani Tuominen ja Anastasia Iakovleva
Kuva: Jutta Heikkinen & Petri Loman
Aikuislukion opettajat ja henkilökunta järjestivät keskuudessaan lakkiaisten päätteeksi nyyttikestit. Kuvassa nyyttikestien tarjoiluja.
Kuva: Jutta Heikkinen & Petri Loman

Koulumaailma sähköistyy - TVT-tiimi suunnittelee tulevaa

Ylioppilastutkinto ja koulumaailma ylipäänsä ovat sähköistymässä kovaa vauhtia. Tulevaa ajatellen perustettiin kouluumme tänä lukuvuonna päiväkoulun ja aikuislukion henkilökunnasta muodostuva yhteinen TVT-tiimi. Mutta mitä TVT tarkoittaa, keitä tiimiin kuuluu ja mitä he työstävät?

Esitimme TVT-tiimille muutamia kysymyksiä.

Mikä on TVT?
- TVT:llä tarkoitetaan tieto- ja viestintätekniikkaa. TVT-tiimimme pyrkii auttamaan sen tuomisessa koulun arkipäivään. Tietotekniikka on tietojen käsittelyä, mutta viestintä on tärkeä osa sitä, viestintätekniikka mahdollistaa tehokkaamman viestinnän henkilökunnan ja opettajien kesken.

Miksi TVT-taitojen hallinta on tärkeää?
- TVT:n käyttö on opetussuunnitelmassa (etenkin tulevassa) pakollista, myös ylioppilaskirjoitukset sähköistyvät. Pakollisuuden takana on se, että TVT:n hallinta on tarpeellinen taito tulevaisuudessa peruskoulu- ja lukio-opintojenkin jälkeen, jatko-opinnoissa ja työelämässä, ei ainoastaan vapaa-ajalla.

Keitä tiimiinne kuuluu?
- Tiimimme koostuu monipuolisesti TYKin henkilökunnasta. Tarkoituksena on saada kaikkien koulumuotojemme ääni kuuluville tieto- ja viestintätekniikan käytön suuntaa suunniteltaessa. Tiimiin kuuluu päiväkoulun biologian ja maantieteen opettaja Katri Halmes, aikuislukion kemian ja matematiikan opettaja Jan Jansson, päiväkoulun S2-opettaja Noora Ahokallio, kirjastonhoitaja/opintoavustaja Pipsa Ranta ja TYKin atk-tuki.

Mitä teette?
- Laadimme koko koulun TVT-strategiaa. Olemme sitä varten kartoittaneet nykytilannetta ja pohtineet, minne haluamme TVT:n käytössä päästä ja miten saavutamme tavoitteemme. Käytännössä työmme näkyy muun muassa opiskelijoille ja opettajille järjestettävinä koulutuksina ja laitehankintasuosituksina.

Miten työnne jälki näkyy opiskelijoiden arjessa?
- Autamme opettajia opetuskulttuurin muutoksessa. TVT-tiimin auttaa saamaan sähköiset oppimateriaalit ja opetustekniikan nopeammin käyttöön, mikä näkyy opiskelijoiden arjessa.

teksti: Jutta Heikkinen & Töölön yhteiskoulun TVT-tiimi

Kuva: Petri Loman

Töölön yhteiskoulun väkeä Hyryn laivaseminaarimatkalla 24.4.–26.4.2014

Helsingin yksityisoppikoulut ry (Hyry) järjesti huhtikuun lopulla perinteiseen tapaan laivaseminaarimatkan Tukholmaan. Matkalla oli mukana väkeä yhteensä 28 eri koulusta, mukaan lukien Töölön yhteiskoulusta ja Töölön yhteiskoulun aikuislukiosta.

Kyseessä oli Hyryn 61. laivaseminaari ja tänä vuonna teemana oli tulevaisuus.

Seminaarissa käsiteltiin ajankohtaisia asioita, muun muassa oppimaan oppimisesta, uskonnonopetuksesta ja digitaalisen oppimisen kehittämisestä.

Luennoimassa olivat muun muassa kansanedustaja Osmo Soininvaara, filosofi Maija-Riitta Ollila, tulevaisuudentutkija Leena Jokinen ja dosentti Jari Salminen. He herättelivät ajatuksia seuraavista teemoista: Hyvinvointivaltion hallittu perääntyminen, ajattelun vallankumous, tulevaisuuden (työ)elämä ja näkökulmia koulun kehittämiseen.

Luentojen lisäksi tutustuimme Tukholman kulttuurikohteisiin, sekä nautimme laivan antimista ja toistemme seurasta.

Matkalta tarttui mukaan monia uusia ideoita ja ajatuksia. 

Teksti: Petri Loman ja Jutta Heikkinen

Kuva: Petri Loman ja Jutta Heikkinen
Kuva: Petri Loman ja Jutta Heikkinen

"Mistä syntyy luovuus?" - Studia generalia -luentosarja

Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Studia Generalia -luentosarja sai jatkoa tänä keväänä. Aiheena tämän kevään luennoille oli ”Mistä syntyy luovuus?”.

Luennoimassa tänä keväänä olivat:

• to 27.3. klo 16-17: kirjailija Anna-Leena Härkönen
• to 3.4. klo 16-17: luovuustutkija Jussi T. Koski
• to 10.4. klo 16-17: luova johtaja Saku Tuominen
• ke 16.4. klo 16-17: näyttelijä, psykoterapeutti Kari Ketonen
• ke 23.4. klo 16-17: näyttelijä, näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä

Keskusteluja vetivät koulumme opettajat Arno Kotro ja Olli Hakala.

Luennot pidettiin perinteisen tapaan koulun juhlasalissa. Luennolle osallistui niin koulumme omia opiskelijoita kuin muita aiheista kiinnostuneita. Viime vuoden tapaan luentojen olennaisena osana oli vuorovaikutus ja avoin keskustelu luennoitsijan ja kuuntelijoiden välillä.

Luovuustutkija Jussi T. Koski luennoimassa
Kuva: Kuva: Petri Loman ja Jutta Heikkinen

Kahvituksesta vastasivat Töölön yhteiskoulun yläkoulun 7B:n oppilaat, jotka keräsivät rahaa leirikoulukassaan.

Kuva: Kuva: Petri Loman ja Jutta Heikkinen
"Mistä syntyy luovuus?"-luentosarjan mainos koulun ulkovitriinissä.
Kuva: Petri Loman ja Jutta Heikkinen

Kiitos kaikille luentosarjaan osallistuneille!

Teksti: Jutta Heikkinen

Kaksoistutkintoyhteistyötä monella tapaa: Wienin juoksut 13.4.2014

Huhtikuun 11–14. päivä oli 13 hengen ryhmä Helmestä (Helmi Liiketalousopisto) ja koulustamme matkalla Wienissä. Matka ei kuitenkaan ollut pelkkä hupi- tai kulttuurimatka, vaan ryhmä oli päättänyt osallistua tuolloin Wienissä järjestettävään maratoniin tai puolimaratoniin. Kukin ryhmästä oli päättänyt suoriutua maaliin asti vakaasti kuin Jukolan Jussi Aapis-kirjan oppimisesta.

Tällainen matka ei ollut ensimmäinen lajiaan, vaan Helmen maratonkerho on tehnyt niitä jo useita lähes vuosittain. Onpa meiltäkin ollut mukana edustus jo aiemmin Budapestissä (v. 2008) ja Brysselissä (v. 2011).

Annetaanpa Helmen apulaisrehtorin Reima Mannisen kertoa asiasta:

”Urheilupainotteisten koulutusohjelmien ohella Helmessä on pitkään panostettu henkilöstön hyvinvointiin ja liikuntamahdollisuuksiin. Kerhoista yksi pisimpään toimineita on juoksukerho, jonka määrätietoinen toiminta käynnistyi v. 2000 Barcelonan maratonilla. Tämän jälkeen vuorossa ovat vuosittain olleet useat tunnetut eurooppalaiset maratonit: Torino, Pariisi, Rooma, Berliini, Helsinki, Rooma, Amsterdam, Budapest, Bryssel…. Viimeisin huhtikuussa 2014 Wienin maraton ja puolimaraton. Tänne oli kiva päästä, sillä edellinen yritys samaan paikkaan haihtui ilmaan Islannin tulivuorisavujen myötä.

Wienin maraton oli tällä kertaa jättitapahtuma, yli 40 000 osallistujaa. Silti järjestelyt sujuivat mainiossa juoksusäässä upeasti. Nopein maratoonarimme (Ari Haapalainen) pinkaisi 42,195 km:n lenkin hyvään aikaan 3.21:42 sijoittuen omassa sarjassaan sijaluvulle 191. Tämä oli Arin ensimmäinen pitkän juoksun kisa.

Nopein puolimaratoonari (Markus Oedewald) ehti maaliin mainiossa ajassa 1.43:13 sijoittuen omassa sarjassaan sijaluvulle 271.

Mainioon suoritukseen pystyivät kaikki mukana olleet 13 Helmi–Tykin juoksijaa; maalissa riitti iloista ilmettä ja helpotuksen huokausta. Yhteistyön helmiä.

Tapahtumiin osallistuvan henkilöstön määrä on vaihdellut 6 ja 13 juoksijan välillä; onpa välillä mukana ollut opiskelijoitakin. Iloksemme juoksuporukka on täydentynyt yhteistyökoulu TYKin opettajilla. Frans Hartikainen on ollut jo kolmasti mukana, ja Wienin joukkueeseen liittyi myös Tiina Varis. Lisääkin juoksuapua Töölöstä on luvassa…”

Tiina ja Soili maalissa rankan urakan jälkeen

Reitti oli tuossa kuulussa kulttuurikaupungissa näkemisen ja kokemisen arvoinen. Matkan varrelle oli järjestetty riittävästi juottopisteitä sekä myös piristykseksi useita musiikkiesityksiä. Saimme kuulla monenlaista musiikkia klassisesta kevyempään. Ja tietysti suuri joukko kaupunkilaisia sekä turisteja oli reitin varrella kannustamassa juoksijoita. Kaikille maaliin päässeille annettiin muistomitali, joka on tähden muotoinen kuin konsanaan villin lännen sheriffin rintatähti.

Juoksun muistomitali ja t-paita

Omien edustajiemme suoritus oli keskimäärin keskinkertainen. Tiina Varis juoksi puolimaratonilla upean ajan 2.03:51 sijoittuen omassa sarjassaan sijaluvulle 241. Frans Hartikainen saavutti miesten puolimaratonilla kokonaiskilpailussa bruttoajan 2.04:41 (nettoaika 1.51:29) ja sijaluvun 4252. Ei hassummin!

Jatkoa tälle terveelliselle sekä terveyttä edistävälle ja ylläpitävälle harratukselle on tiedossa, kun tänä keväänä joukko opettajiamme aikoo osallistua Naisten kympille. Innostakoon tämä myös miespuolisia kollegoitamme näyttämään, mistä puusta on suomalaiset miehet veistelty!

Helmi–TYK-ryhmä Tapanin kirkon edustalla

Tervehtien Reima, Tiina ja Fransu

Teksti ja kuvat: Reima Manninen, Frans Hartikainen ja Tiina Varis

Töölön yhteiskoulun uudistunut ilme

Vuodenvaihteessa Töölön yhteiskoulu otti käyttöön uudistuneen ilmeen, joka näkyy niin koululla kuin sen ulkopuolellakin. Uudistus näkyy muun muassa värimaailmassa, typografiassa ja koulun ulkoasussa. Ilmettä raikastettiin ja yhtenäistettiin entisestään päiväkoulun kanssa. Myös perinteikästä logoa uudistettiin.

Vanha logo (vas.) ja uusi logo (oik.)

Uutta ilmettä päivitellään koulurakennukseen ja koulun materiaaleihin pikkuhiljaa. Tältä näyttää perinteikkäästi moderni Töölön yhteiskoulu!

Uuteen ilmeeseen sisältyy myös veikeä TYK-kuosi, jonka inspiraation lähteenä toimi muun muassa yllä olevassa kuvassa näkyvä perinteikäs ikkunakoriste. Kuosi tulee varmasti tuttuakin tutummaksi ajan saatossa.

TYK:n uudella kuosilla päällystetyn Beetlen oletkin jo saattanut nähdä huristelemassa.

Tarkkaile ympäristöäsi, jatkoa seuraa lähiaikoina…

Teksti ja kuvat: Petri Loman ja Jutta Heikkinen