Ystävyyskoulu

Odweyne Secondary School

Ystävyyskoulu Somalimaan pääkaupungista Hargeisasta

Odweyne Secondary School

Aikuislukiomme ystävyyskoulu on Odweyne Secondary School Somalimaassa Hargeisassa. Somalimaa julistautui itsenäiseksi 1991, mutta sitä ei ole kuitenkaan tunnustettu kansainvälisesti itsenäiseksi valtioksi vielä, vaan se lasketaan osaksi Somaliaa. Somalimaan väkiluku on n. 4,5 miljoonaa ja Hargeisassa on asukkaita n. 450 000. Olosuhteet Somalimaassa ovat nykyisin rauhalliset. Koulu sijaitsee paimentolaisalueella, ja opiskelijoilla on pitkä matka kotiin. Koulu onkin sen takia sisäoppilaitos, jossa opiskelijat ruokailevat ja asuvat. Koulussa opiskelee peruskoulua n. 300 oppilasta ja lukiota n. 40 oppilasta. Opettajia koulussa on n. 8-10.

Odweyne Secondary School on perustettu 1959/1960 brittiläisen vallan aikana. Vuonna 1988 koulu muutettiin sotilaskasarmiksi ja se oli suljettuna vuosien 1988-2005 aikana. Sodan aikana koulun tiloja ryövättiin ja tuhottiin, mutta koulu ei kärsinyt vakavia vaurioita. Vuonna 2005 koulu saatiin avattua uudelleen. Rahapulassa oleva valtio suostui vastaamaan vain opetussuunnitelmasta, valvonnasta ja paperitarvikkeista - oppilaiden vanhempien piti maksaa opettajien palkat (opettajan palkka on noin 200 dollaria kuussa).

Koulu sijaitsee köyhällä alueella ja monet opiskelijoista joutuvat keskeyttämään koulun, jos ei ole varaa koulutarvikkeisiin tai koulupukuun. Koululla on myös pulaa puhtaasta vedestä, ruoasta ja lääkkeistä. Koulu tarvitsee ulkopuolista apua, ja ehkä aikuislukiomme osaltaan voi olla tukemassa sen toimintaa. Aikuislukiostamme on mm. lähetetty omasta käytöstä poistettuja videotykkejä tähän kouluun.

Somalimaassa kouluja on vain lapsille ja nuorille, mutta tarvetta olisi myös aikuisväestön kouluttamiselle. Alueella on paljon luku- ja kirjoitustaidottomiakin aikuisia. Tämän koulun opetustilat ovat tyhjinä iltaisin - ehkä koulumme voisi olla viemässä ajatusta aikuisopetuksen mahdollisuuksista ja hyödyllisyydestä.

Ystävyyskoulumme kanssa on tarkoitus myös suunnitella erilaisia yhteisiä projekteja, jotka voivat rikastuttaa myös oman aikuislukiomme toimintaa!

Toimintaa suunnittelee ystävyyskoulutiimi, jossa on mukana koulumme henkilökuntaa (mm. Keise Ali, Ville Hirvonen, Milla Koskenniemi, Tiina Varis, Satu Mattila, Merja Virtanen) ja opiskelijoita. Kaikki tästä toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan tiimiin!


Terkuin koko tiimin puolesta
Satu

Satu Mattila
S2-opettaja, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja
Töölön yhteiskoulun aikuislukio

Koulun henkilökuntaa.

Opintoavustaja Keise Ali kävi vierailulla koulussa.