2016-2017

Katsaus lukuvuoteen 2016-2017

REHTORIN TERVEHDYS

Vietimme kesäkuun toisena päivänä aikuislukion lakkiais- ja kevätjuhlaa.

Keväisin aikuislukiostamme valmistuva opiskelijaryhmä on hyvin moninainen. Todistuksensa saavat niin perusopetuksen päättävät aikuisopiskelijat, lukioon valmistavan koulutuksen (LUVA) opiskelijat, koulumme ylioppilaat sekä yhteistyökoulujemme kaksoistutkintoa suorittaneet opiskelijat, jotka samanaikaisesti saivat valmiiksi  toisen asteen ammatillisen tutkinnon ja ylioppilastutkinnon.  Kaikilla opiskelijoillamme on täytynyt olla sisäistä motivaatiota ja päättäväisyyttä selviytyäkseen kohti omaa tavoitetta, opinnoissa onnistumista. Lämpimät onnittelumme kaikille nyt valmistuneille opiskelijoillemme.

Ensi syksynä marraskuussa tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä kun Yrjö ja Hilma Jahnsson rohkeina ja avarakatseisina perustivat sodanjälkeiseen Suomeen omilla rahoillaan oppikoulun Helsingin Suomalaisen Yksityislyseon ja sen yhteyteen aikuisten iltalinjan. Voitaneen sanoa, että Jahnssonin pariskunta oli aikaansa edellä. Täällä Töölössä – oma aikuislukiomme kantaa tämän Suomen vanhimman iltalinjan perinteitä ja on nyt siis 90-vuotias. Peruskoulu- uudistuksen myötä iltalinja siirtyi Töölön yhteiskoulu Osakeyhtiön omistukseen.  Koulutuksen järjestäjän haasteet tässä monikulttuurisessa 100-vuotiaassa Suomessa ovat erilaiset kuin 90 vuotta sitten, mutta vastaamme osaamisellamme aina kulloisenkin ajankohdan mukanaan tuomiin muutoksiin.  Saimme Jahnssonin pariskunnalta aikakaudet kestävän perinnön – unelman yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteuttamisesta erityisesti koulutuksen keinoin.

Tämän juhlavuoden kunniaksi Yrjö Jahnssonin säätiö myönsi koulussamme jaettavaksi kaksi Juhlastipendiä. Toinen niistä jaettiin kevätjuhlassa ja toinen jaetaan myöhemmin syksyn ylioppilaalle. Kevätjuhlassa annettu stipendi myönnettiin ensimmäistä kertaa säätiön ja koulumme historiassa aikuisten perusopetuksen päättötodistuksen saajalle, jonka äidinkieli on muu kuin suomi.  Säätiön velvoittava toive on, että Juhlastipendin saaja päättäväisesti suunnittelee ja aloittaa jatko-opinnot.  Kouluni edustajana kiitän lämpimästi Yrjö Jahnssonin säätiötä tästä erityisstipendistä.

Työyhteisöllemme päättynyt lukuvuosi on ollut monipuolisesti työntäyteinen. Uusien opetussuunnitelmien mukainen opetus aloitettiin kaikissa ryhmissä.  Tämän lisäksi otettiin käyttöön uusi sähköinen oppimisympäristö, laadittiin sähköisiä harjoituskokeita ja muuta oppimateriaalia sekä osallistuttiin osin digitaalisiksi muuttuneisiin ylioppilaskokeisiin.  Ensi lukuvuoden kurssitarjonta on valmiina odottamassa syksyllä opintojaan jatkavia ja uusia opiskelijoitamme varten.   

Lämpimät kiitokseni koulun koko henkilöstölle lukuvuoden työstä, ideoinnista, jaksamisesta, yhteistyöinnostuneisuudesta ja rehtorinkin hyvinvoinnista huolehtimisesta. Tällaisen työyhteisön kanssa voi luottavaisena jatkaa modernisti perinteikkään aikuislukion kehittämistä seuraavat 90 vuotta!

Edesmennyttä presidenttiämme Mauno Koivistoa lainaten: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Virkistävää kesää toivottaen,

Marja-Leena Ruha-Tuomola

Toimintavuosi ja opetusjärjestelyt

Lukuvuosi 2016–2017 on ollut aikuislukiomme 89. toimintavuosi. Vuonna 2017 juhlitaan sekä 100-vuotiasta Suomea että aikuislukion 90-vuotista taivalta.

Koulumme on Suomen vanhin ja yksi koko Euroopan vanhimpia aikuislukioita. Koulun perustajat, Yrjö ja Hilma Jahnsson, saivat virallisen luvan iltalinjan perustamiseen Helsingin suomalaisen yhteislyseon yhteyteen. Sittemmin iltalinja on vaihtanut sijaintia, omistajaa ja nimeä. Töölön Yhteiskoulu Osakeyhtiön omistuksessa koulu on ollut 1.8.1974 alkaen, ensin iltalinjana ja myöhemmin iltalukiona. 1.8.1994 voimaan astuneen lain myötä nimi muuttui aikuislukioksi.

Koko perusopetuksen tai lukion voi suorittaa 1,5—4 vuodessa. Opiskelijat ovat voineet valita erilaisista opiskelumuodoista itselleen sopivimman vaihtoehdon kurssitarjottimelta: opetusta on ollut tarjolla lähi- ja e-kursseina. Lähikursseja on tarvittaessa voinut suorittaa myös tenttien.

Lukuvuoden aikana aikuislukiossamme on pidetty noin 460 kurssia, joilla opiskelijoita on ollut yhteensä noin 1000.

Koulumme on tehnyt lisäksi yhteistyötä Perho Liiketalousopiston, Suomen Liikemiesten Kauppaopisto – Helsinki Business Collegen sekä Suomen Diakoniaopiston kanssa kaksoistutkintokoulutuksen parissa.

Näissä kouluissa kaksoistutkintoa on lukuvuoden aikana suorittanut noin 400 opiskelijaa, ja heille on järjestetty noin 130 lukiokurssia.

Kuluneena lukuvuonna vakinaisia aikuislukion lehtoreita on ollut 5 ja tuntiopettajia 35.

Toimihenkilöitä on aikuislukiossa kuluneena lukuvuonna ollut 13.

Opettajat ja toimihenkilöt lukuvuonna 2016-2017

Lukuvuoden 2017–2018 opetus alkaa maanantaina 28.8.2017 kurssitarjonnan mukaisesti.

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta!

Aikuislukion lakkiais- ja kevätjuhla 2.6.2017

Kevään 2017 lakkiais- ja kevätjuhlaa vietettiin perjantaina 2.6. klo 17.00 alkaen perinteiseen tapaan koulun juhlasalissa.

Airuina tänä keväänä toimivat Aapo Komppa ja Laura Pullinen.

Opettaja Pipsa Ranta piti opettajan puheen kevään 2017 tuoreille ylioppilaille.

Rehtori Marja-Leena Ruha-Tuomola.

Aikuislukiosta valmistui tänä keväänä 99 ylioppilasta, joista osa lakitettiin kaksoistutkinnon valmistuessa ammatillisen oppilaitoksen valmistujaisjuhlassa.

Kevään 2017 ylioppilas Kaisa Takala piti ylioppilaan puheen.

Perusopetuksen päättötodistuksen sai 56 opiskelijaa ja lukioon valmistavan (LUVA) koulutuksen suoritti 5 opiskelijaa.

Perusopetuksesta valmistunut Karim Sory piti perusopetuksesta valmistuvan puheen.

Karim Soryn ja Jose Solanon rumpuesitys.

Koulumme perustajan nimeä kantava Yrjö Jahnssonin säätiö perustettiin 1950-luvulla. Aikuislukiostamme valmistuvat ylioppilaat saavat lukuvuosittain säätiön myöntämiä stipendirahoja.

Aikuislukiomme 90-vuotisjuhlavuonna Yrjö Jahnssonin säätiö on myöntänyt ensimmäistä kertaa juhlastipendin myös perusopetuksesta valmistuvalle opiskelijalle.

Tämän lisäksi Töölön yhteiskoulu Oy:n hallitus myöntää stipendejä koulustamme valmistuville opiskelijoille.

Tänä keväänä stipendit jaettiin seuraaville henkilöille:

Yrjö Jahnssonin säätiön stipendit

Hämäläinen Harri
Hänninen Alexander
Leskinen Martti
Raappana Ronda
Sory Karim (juhlastipendi)
Suihko Saija
Venäläinen Maria

Töölön Yhteiskoulu Oy:n hallituksen myöntämät stipendit

Barro Ahmed
Farah Mohamed Fadumo
Haikonen Linnea
Hassan Adaawe
Hildid Fahmo
Holkko Tatu
Ibrahim Adnan
Kanerva Aleksi
Leppänen Essi
Omar Nafiso
Selei Jani
Tarkkala Kristiina
Weheliye Zamzam

Muut stipendit

Hämäläinen Harri, kirjastipendi pitkän matematiikan opinnoista
Hänninen Alexander, kirjastipendi ruotsin opinnoista ja IPPO-hankkeen kirjastipendi japanin opinnoista
Karppinen Sofia, kirjastipendi lukio-opinnoista
Pizzorno Guadalupe, lehtistipendi yhteiskuntaopin opinnoista
Suihko Saija, kirjastipendi maantieteen opinnoista
Takala Kaisa, kirjastipendi lukio-opinnoista
Tolonen Outi, kirjastipendi lukio-opinnoista
Venäläinen Maria, lehtistipendi äidinkielen opinnoista ja kirjastipendi ruotsin opinnoista

Lakkiais- ja kevätjuhla päätti myös lukuvuoden 2016-2017. Lämpimät onnittelut valmistuneille!

Teksti: Jutta Heikkinen
Kuvat: Jutta Heikkinen ja Petri Loman

Tunnelmia toukokuulta 2017

9.5. on Eurooppa-päivä. Aikuislukion kaksivuotinen Erasmus+ projekti yhdessä kumppanikoulujen kanssa on pian päättymässä. Nyt haetaan vielä toimintamahdollisuuksia Pohjois-Alankomaista.

Kuvassa toukokuinen maisema Heerenveenin lähistöllä.

Aikuislukiomme LUVA-ryhmä kävi torstaina 11.5. pelaamassa mölkkyä Helsingin aikuislukion LUVA-ryhmän kanssa. Uskomatonta kyllä, pelin aikana ei satanut lunta eikä vettä ja aurinkokin pilkisti viime aikojen koleasta kevätsäästä huolimatta. Oli hauskaa, että LUVA-ryhmät tutustuivat toisiinsa ja pääsivät vertailemaan kokemuksiaan LUVA-vuoden opinnoista. Peli oli tasaväkinen, mutta lopulta Helsingin aikuislukion ryhmä voitti.

Kevään 2017 ylioppilaskirjoitusten tulokset saapuivat kouluille torstaina 18.5. Lämpimät onnittelut tämän kevään uusille ylioppilaille!

Tiistaina 23.5. lukion englannin suullisen kielitaidon ENA8-kurssilla nautittiin perinteinen englantilainen "Five o'clock afternoon tea".

Keskiviikkona 24.5. aikuislukiomme opettaja- ja henkilöstökokouksessa palkittiin pitkään koulussamme työskennelleitä henkilöitä. Kuvassa opettajat Seija Hakulinen (vasemmalla) ja Erja Haaksluoto (keskellä), sekä talouspäällikkö Tuula Nordbo (oikealla).

Samana päivänä (24.5.) myös koulumme LUVA:ssa (lukioon valmistava koulutus) opiskellut ryhmä kokoontui vielä viimeisen kerran tänä lukuvuonna yhteen ja kävi syömässä ravintola Mesopotamiassa. Ryhmä muisteli vuoden varrella tapahtuneita ja mietti, miten pitää yhteyttä vielä jatkossa. Haikein mutta iloisin mielin opiskelijat jatkavat omiin suuntiinsa LUVA-vuoden jälkeen.

Tekstit: Essi Kentala (Erasmus), Satu Mattila (LUVA-ryhmä pelaamassa ja LUVA-ryhmä syömässä) ja Jutta Heikkinen
Kuvat: Essi Kentala (tuulimylly), Satu Mattila (LUVA-ryhmä pelaamassa), ENA8-kurssin opiskelijat (afternoon tea), Jutta Heikkinen (kukitus), LUVA:n opiskelija (LUVA-ryhmä syömässä)

Tunnelmia huhtikuulta 2017

2.- 5.4. koulumme sai lisää vieraita Alankomaista. ROC Mondriaanin Taal+ koulun johtoa, opettajia sekä Delftin kaupungin työntekijöitä oli vierailulla Suomessa. He tutustuivat maanantaina koulullamme suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja seurasivat sen jälkeen innostuneesti oppitunteja. Peruskoulun matematiikan nopea eteneminen kurssin 1 sisällöistä kurssin 8 sisältöihin kiinnosti heitä, samoin kielten opetus, josta he perehtyivät lukion ruotsin, ranskan ja englannin opetukseen. Lisäksi reaaliaineista he kävivät seuraamassa perusopetuksen maantietoa ja yhteiskuntaoppia.
Tiistaina ryhmä tutustui Vantaan aikuisopistoon ja tapasi iltapäivällä aikuisten perusopetuksen verkostoa TYKissä. Saimme selkeän esittelyn heidän koulustaan: Taal+ osasto on 6000 opiskelijan, 150 opettajan ja 3 toimipaikan (Delft, Haag, Westland) yksikkö ROC Mondriaanissa, jossa on 17000 opiskelijaa yhteensä. Opetukseen liittyy heillä myös yritysyhteistyötä ja vapaaehtoisten 'koulukumppaneiden' tuen käyttämistä opiskelijoiden avuksi. Esittelyn jälkeen keskustelu jaettiin kahteen ryhmään, joista toisessa pohdittiin rahoitukseen ja opetuksen järjestämiseen sekä kaupungin toimintaan liittyviä asioita - ja toisessa opetukseen, opiskelijoiden tukeen ja testaamiseen sekä työelämäyhteyksiin liittyviä asioita.
Keskiviikko aamupäivän vieraat kiersivät Suomen Diakoniaopistolla nähden mm. perusopetukseen valmistavaa opetusta ja lopulta keräännyttiin läksiäislounaalle ennen lentokentälle lähtöä.
Kymmenhenkisen ryhmän vastaanottivat rehtori Marja-Leena Ruha-Tuomola, opinto-ohjaaja Essi Kentala sekä englannin opettajat Erja Haaksluoto ja Heini Puhakka. Vieraat olivat:

Jolanda Wanningen (johtaja, Taal+)
Willemien Pul-Spoor (hallintopäällikkö, Taal+)

Wouter van den Berg (Delftin kaupungilta)

Mira Wallaart (Delftin kaupungilta)

Gera van Dijk (projektipäällikkö ‘kotouttaminen’ Taal+)

Ton Nieuwenhuis (yritysyhteistyövastaava Taal+)

Jeske de Bekker (internetopetus Taal+ Den Haag)

Maurice Kempeneers (opettaja, 'kotouttaminen' 18-27 v. opiskelijat Taal+ Den Haag)

Joke Bruins (opettaja, vapaaehtoisten koordinaattori, Taal+ Delft)

Mieke de Boer (opettaja, 'kotouttamis'-ryhmän vetäjä, Taal+ Den Haag)

Keskiviikkona 27.4. japanin oppitunnilla nautiskeltiin japanilaista teetä opettaja Hiromi Umehara-Sorsan järjestämässä teeseremoniassa.

Tekstit: Essi Kentala (Erasmus) ja Jutta Heikkinen (teeseremonia)
Kuvat: Essi Kentala (Erasmus) ja Petri Loman (teeseremonia)

Tunnelmia maaliskuulta 2017

Perjantaina 3.3. kokeiden palauteillan jälkeen joukko perusopetuksen opiskelijoita tarjosi palauteiltaan osallistuneille opettajille ja henkilökunnalle kurdiherkkuja. Herkullista!

Töölön yhteiskoulun aikuislukio täyttää tänä vuonna 90 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi järjestetään juhlaluentojen sarja. Ensimmäinen juhlaluento pidettiin keskiviikkona 8.3. klo 17-18 koulun juhlasalissa. Luennoimassa oli kirjailija Sirpa Kähkönen aiheesta Kuohuva 1930-luku – sisällissodan toinen näytös.

Töölön yhteiskoulun yläkoulun opiskelijat vastasivat juhlaluennon kahvitarjoilusta. Vapaaehtoinen maksu suunnattiin luokkaretkirahastoon.

Kuvassa 7E:n oppilaat Senja Heikkilä Dias, Sofi Koponen, Venla Leiviskä, sekä Roosa Ripatti. Vanhempainyhdistyksestä mukana oli Pia Mäkelä.

Maaliskuu toi mukanaan jälleen yo-kokeet, joista entistä suurempi osa tehtiin sähköisesti. Keskiviikkona 15.3. kirjoitettiin sähköisesti psykologia ja filosofia, jolloin salit olivat jo aikalailla täynnä johtoja.

AIO:n kevätseminaariristeily pidettiin perjantaina 31.3. Seminaarissa oli puhumassa Helsingin kaupungin Nuorisotoimesta osastopäällikkö Mikko Vatka. Tallinnan päässä seminaariin osallistuneet opettajat pääsivät tutustumaan Tallinnan aikuislukioon, jossa he tapasivat Tallinnan aikuislukion suomen kielen opettajan ja rehtorin. Vaikka lähtö Tallinnasta viivästyi tunnilla, seminaari sujui hyvin ja sai osakseen paljon kiitosta.

Tekstit: Jutta Heikkinen ja Satu Mattila
Kuvat: Marja-Leena Ruha-Tuomola, Petri Loman, Satu Mattila (kevätseminaari)

Tunnelmia helmikuulta 2017

1.-3.2. koulussamme oli vieraita Alankomaista Haagista. Vieraat olivat valmistelemassa laajempien ryhmien matkaa Helsinkiin myöhemmin keväällä. Matkaan osallistuivat kv-asioiden päällikkö Fred Klingeman, lastenkasvatuksen ja pedagogiikan koulutusjohtaja Maarten Bonarius, sekä kielikoulutuksen hollanninkielen opettaja Mieke de Boer. Vieraat olivat erittäin tyytyväisiä monipuoliseen ohjelmaan, perehdytykseen suomalaiseen järjestelmään ja lämpimään vastaanottoon. Meidän koulumme lisäksi he vierailivat Suomen Diakoniaopistolla tutustumassa ammatilliseen koulutukseen ja tapasivat pääkaupunkiseudun aikuisten perusopetuksen verkostoa. Aikuislukiossamme he muun muassa seurasivat s2-opetusta LUVAssa ja perusopetuksen ge0-kurssia. Heidät vastaanottivat rehtori Marja-Leena Ruha-Tuomola, opinto-ohjaaja Essi Kentala ja englannin opettaja Heini Puhakka.

Erasmus-vieraat yhdessä aikuislukion rehtorin Marja-Leena Ruha-Tuomolan ja opinto-ohjaaja Essi Kentalan kanssa (molemmat oikealla).

Yhteys ROC Mondriaan kouluun syntyi syksyllä 2015, kun aikuislukion Erasmus+ projektin puitteissa pääkaupunkiseudun aikuisten perusopetuksen verkoston ryhmä kävi tutustumassa heidän koulussaan Haagissa aikuisten perusopetukseen ja kielten opetukseen.

Lukioon valmistava eli LUVA-ryhmä tutustui perjantaina 3.2. Kansallismuseossa Suomen historiaan. Mukana oli myös vähän nuorempia opiskelijoita.

Kevään 2017 ylioppilaskirjoitukset alkoivat tekstitaidon kokeella perjantaina 10.2. Keväällä säihköisten ylioppilaskokeiden joukkoon liittyvät psykologia, ranska ja yhteiskuntaoppi.

Oppilaskunnan hallitus järjesti ystävänpäiväkeskiviikkona 14.2. pienen ystävänpäivätapahtuman ala-aulassa, jossa tarjolla oli kahvia, teetä ja keksejä koulun opiskelijoille. Lisäksi tapahtumaan osallistujat saivat nostaa itselleen arpakopasta ystävyyteen liittyviä aforismeja.

Tekstit: Essi Kentala (Erasmus), Satu Mattila (LUVA-ryhmä museossa)
Kuvat: Jutta Heikkinen (Erasmus), Hamid Mohammadi (LUVA-ryhmä museossa), Petri Loman (yo-sali), Merja Virtanen (ystävänpäivätapahtuma)

Tunnelmia tammikuulta 2017

Uusi lukukausi pyörähti käyntiin 4. jaksolla maanantaina 9.1.2017. Samalla alkoi sekä Suomen 100-vuotisjuhlavuosi että aikuislukiomme 90-vuotisjuhlavuosi.

Huhuu! Aikuislukiomme sai 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koululle juhlamaskotin.

Maanantaina 16.1. alkoi eri oppiaineita yhdistävä, tutkivan työskentelyn TO1-kurssi aikuislukion opiskelijoille. Kurssin aiheena on ruoan eettisyys globaalissa maailmassa. Kurssin voi suorittaa aikuislukiossamme kevätlukukaudella 2017 ja sille voi ilmoittautua mukaan tämän kevään aikana milloin tahansa.

TO1-kurssin yhtenä opettajana toimii aikuislukion yhteiskuntaopin opettaja Ville Hirvonen.

Teksti: Jutta Heikkinen
Kuvat: Jutta Heikkinen ja Satu Mattila

Tunnelmia joulukuulta 2016

Syyslukukauden päätösjuhlaa opiskelijoille, opettajille ja koulun muulle henkilökunnalle vietettiin keskiviikkona 7.12. koulun juhlasalissa klo 18.10-18.50. Juhlan järjesti aikuislukion oppilaskunnan hallitus. Tarjolla oli pientä purtavaa, glögiä, tietovisa, sekä musiikkia oppilaskunnan hallituksen jäsenien ja opettaja Päivi Turumäen esittämänä.

Peruskoulun maantiedon ge0-kurssilla tehtävänä oli nimetä Suomen kaupunkeja opettajan leipomista piparkakuista.

Kiitos kuluneesta syksystä!

Teksti ja kuvat: Jutta Heikkinen
 

Aikuislukion lakkiaisjuhla 2.12.2016

Syksyn 2016 lakkiaisjuhlaa vietettiin perjantaina 2.12. klo 17.00 alkaen perinteiseen tapaan koulun juhlasalissa. Aikuislukiosta valmistui tänä syksynä 36 uutta ylioppilasta.

Koulumme perustajan nimeä kantava Yrjö Jahnssonin säätiö perustettiin 1950-luvulla. Aikuislukiostamme valmistuvat ylioppilaat saavat lukuvuosittain säätiön myöntämiä stipendirahoja. Tämän lisäksi Töölön yhteiskoulu Oy:n hallitus myöntää stipendejä koulustamme valmistuville opiskelijoille.

Tänä syksynä stipendit jaettiin seuraaville henkilöille:

Yrjö Jahnssonin säätiön stipendit

Laine Klaudia
Määttä Harri
Nousiainen Sonja
Pöllänen Jani

Töölön Yhteiskoulu Oy:n hallituksen myöntämät stipendit

Dahlbacka Veera
Issakainen Emilia
Jyrälä Jesse
Keski-Heikkilä Iiris
Klemetti Kari
Roitto Ida
Rounamo Tuomas

Muut stipendit

Nousiainen Sonja, lehtistipendi kemian opinnoista
Pöllänen Jani, kirjastipendi fysiikan opinnoista

Alla tunnelmakuvia lakkiaisista.

kuvassa 5 Michael Möbius esiintymässä
kuvassa 7 airuet Vesa Närhi ja Aino Myllylä
kuvassa 8 opettajat Pipsa Ranta ja Ville Hirvonen, jotka toimivat tänä lukuvuonna lakkiaisvastaavina
kuvassa 9 rehtori Marja-Leena Ruha-Tuomola
kuvassa 10 ylioppilaan puheen pitänyt Kari Klemetti

Teksti: Jutta Heikkinen
Kuvat: Jutta Heikkinen ja Petri Loman

Rehtori Marja-Leena Ruha-Tuomola

Tunnelmia marraskuulta 2016

Perjantaina 4.11.2016 vietettiin Töölön yhteiskoulun aikuislukion ja Suomen Liikemiesten Kauppaopiston yhteistä kaksoistutkinnon kehittämispäivää Mäntsälässä, upeassa Hirvihaaran kartanossa. Kehittämispäivään osallistui molemmista kouluista opettajia ja hallintohenkilöstöä.

Töölön yhteiskoulun aikuislukion oppilaskunnan hallitus toimii aktiivisesti lukuvuonna 2016-2017. Hallituksen jäsenistä käytiin ottamassa kuva torstaina 10.11.2016 heidän kokoontuessa.

Hallitukseen kuuluu kahdeksan perusopetuksen opiskelijaa: Abdullaahi Hussein Fartuun, Hassan Adaawe, Hassan Fardowsa, Mohamed Fartun, Solano Jose, Sory Karim (joka on myös oppilaskunnan puheenjohtaja ja edustaa oppilaskuntaa johtokunnan kokouksissa), Weheliye Zamzam ja Zuber Hassan Abdirashid. LUVAn opiskelijoita oppilaskunnassa ovat Bunsena Mo ja Farah Fadumo. Lukiota edustavat Sheikh Musse Asha (joka on oppilaskunnan varapuheenjohtaja) ja Tipagon Thita. Oppilaskunnan ohjaavana opettajana toimii suomi toisena kielenä opettaja Merja Virtanen.


Kuvassa vasemmalta oikealle: Abdullaahi Hussein Fartuun, Hassan Fardowsa, Merja Virtanen, Weheliye Zamzam, Tipagon Thita, Solano Jose, Sory Karim, Hassan Adaawe, Sheikh Musse Asha ja Bunsena Mo.

Syksyn lopulliset yo-tulokset saapuivat perjantaina 18.11.2016. Tämän jälkeen voitiinkin jo aloittaa syksyn lakkiaisjuhlien järjestely.


Teksti: Jutta Heikkinen
Kuvat: Jutta Heikkinen ja Noora Kivimäki

Tunnelmia lokakuulta 2016

Aikuislukiomme uudet perusopetuksen opiskelijat viettivät ryhmäytymispäivää tutor-opiskelijoiden ja suomi toisena kielenä-opettajan Merja Virtasen johdolla perjantaina 14.10.2016.

Kuvassa osa uusista perusopetuksen opiskelijoista sekä tutor-opiskelijoistamme.

Samana päivänä kokeiltiin myös uudenlaista koepalauteiltaa. Tällöin osa opettajista jakoi kokeita poikkeuksellisesti koulun ala-aulassa klo 16-18. Palauteillassa oli mahdollista myös täydentää puuttuvia osasuorituksia tai tehdä kokeen huonosti mennyt osio tai tehtävä uudestaan. Palauteillassa oli kahvitarjoilu.

Tiistaina 18.10.2016 klo 17.30 oppituntien ollessa käynnissä koulussamme järjestettiin poistumisharjoitus, jossa myös opiskelijat olivat mukana. Poistumisharjoitus järjestettiin Helsingin VPK:n, työsuojeluvaltuutetun Frans Hartikaisen sekä koulun rehtorin Marja-Leena Ruha-Tuomolan johdolla. Poistumisharjoituksessa käytettiin teatterisavua kuvitteellisen tulipalon lavastamiseksi. Opiskelijoiden tuli poistua ulos koulusta opettajien ja henkilökunnan johdolla rauhallisesti, mutta ripeästi. Kokoontumispaikka oli Paavo Nurmen patsas.

Harjoitus sujui kaikin puolin hyvin. Suuret kiitokset Helsingin VPK:lle kaikesta avustuksesta ja opastuksesta koulun ja opiskelijoiden hyväksi.

Kuvassa Lasse Wallius, Matti Salonen (kuvassa vasemmalla), Kaj Lindgren ja Pentti Perttula (kuvassa oikealla) Helsingin VPK:sta.

Torstaina 27.10. perusopetuksen bi0-kurssilla vierailtiin Luonnontieteellisessä museossa tutustumassa suomen luontoon. Museossa etsittiin suomalaisia lintuja ja nisäkkäitä ja tutustuttiin muihinkin eläimiin.

Teksti: Jutta Heikkinen
Kuvat: Petri Loman (kuva palauteillasta), Merja Virtanen (ryhmäytymispäiväkuva), Marja-Leena Ruha-Tuomola (Helsingin VPK:n jäsenten kuva) ja Jutta Heikkinen (perusopetuksen bi0-ryhmä Luonnontieteellisessä museossa)

Ylioppilastutkinto sähköistyy syksystä 2016 alkaen

Sähköiset ylioppilaskokeet järjestettiin ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti tänä syksynä. Sähköisesti kirjoitettavia aineita olivat filosofia, maantiede ja saksa. Tästä alkoi ylioppilaskirjoitusten sähköistyminen portaittain aina kevääseen 2019 saakka, jolloin kaikki aineet kirjoitetaan sähköisesti.

Syksyn sähköisiin kokeisiin ilmoittautui koko Suomessa yhteensä 3078 kokelasta, joista 2989 jätti koesuorituksen arvosteltavaksi (Ylioppilastutkintolautakunnan lehdistötiedote 6.10.2016). Meidän aikuislukiossamme sähköisiin kokeisiin näissä aineissa osallistui tässä vaiheessa vielä alle kymmenkunta kokelasta.

Ylioppilaskirjoitusten sähköistyminen on luonnollisesti herättänyt kysymyksiä niin opiskelijoissa kuin opettajissakin, mutta miten ensimmäiset kokeet sähköisesti sitten lopulta menivät aikuislukion opiskelijoiden näkökulmasta?

Tein kyselyn aikuislukiomme tämän syksyn sähköiseen ylioppilaskokeeseen osallistuneille yo-kokelaille.

Aikuislukiomme opiskelijat kirjoittivat tänä syksynä sähköisesti filosofiaa ja maantietoa.

Kyselyyn vastanneiden opiskelijoiden mielestä tietokoneen ”buuttaus” (koneen käynnistäminen usb-muistitikulta koejärjestelmään) oli helppoa. Buuttaaminen vaatii kuitenkin etukäteisharjoittelua ja muutamilla kokelailla oli koepäivänä ollut hieman ongelmia buuttaamisen kanssa. Aikuislukiomme opiskelija ja maantiedon yo-kokeeseen osallistunut Ronda Raappana suositteleekin harjoittelemaan buuttaamista ennen koetilannetta. Aikuislukiomme järjestää buuttauspajoja ennen sähköisiä ylioppilaskokeita. Näissä buuttausta on mahdollista harjoitella opettajan ohjeistuksella etukäteen. Koulun kirjastosta opiskelijat voivat myös käydä lainaamassa muistitikkuja, joilla buuttaamista voi harjoitella vaikkapa kotona käsin.

Sähköinen koe oli opiskelijoiden mielestä mukava tehdä tietokoneella. Ronda kehui kokeen monipuolisuutta: ” maantieteen kokeessa oli käytetty hyväksi paljon aineistoja ja LibreOffice-ohjelmien käytön mahdollisuutta, joka teki kokeesta mukavan monipuolisen”.

Filosofian kirjoittaja, aikuislukion opiskelija Timofey Ulyanov kertoi sähköisen kokeen mahdollistaneen monipuoliset kysymykset ja niihin liittyvät materiaalit. Koeympäristö oli opiskelijoiden mielestä myös selkeä.

Vastauksena kyselyn kysymykseen, jos saisit päättää, mitä muuttaisit sähköisessä kokeessa (esim. järjestelyt, koeympäristö), Ronda vastasi kaivanneensa lisää työskentelytilaa pöydälle, sillä kokeessa oli mahdollista käyttää koneen lisäksi paperia luonnosteluun ja kannettava tietokone sekä hiiri ja kuulokkeet johtoineen veivät pöydältä yllättävän paljon tilaa.

Kokeesta jäi yleisesti ottaen opiskelijoille positiivinen olo. ”Ainoa asia, mistä jäi vähän karvas maku suuhun, liittyi itse kokeen tehtäviin, mutta muuten maantieteen koetilanne oli mukavin kaikista syksyllä kirjoittamistani aineista”, Ronda toteaa.

Myös YTL:n pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä kertoi YTL:n lehdistötiedotteella 6.10. olleensa tyytyväinen sähköisten kokeiden kulkuun. ”Kokelaat ovat kiitelleet sähköistä koetta muun muassa siitä, että kirjoittaminen on aiempaa helpompaa, kun tekstiä pystyy muokkaamaan jälkikäteen. - - Tästä onkin hyvä jatkaa koejärjestelmän kehittämistä. Jatkossa kokeissa voidaankin hyödyntää yhä monipuolisempia tehtävätyyppejä ja taustamateriaaleja”.

Ronda ja Tomofey aikovat molemmat osallistua sähköisiin ylioppilaskokeisiin myös tulevaisuudessa yhteiskuntaopin osalta. Timofey aikoo lisäksi kirjoittaa myös sähköisen psykologian.

Teksti: Jutta Heikkinen
Kuvat: Jutta Heikkinen ja Petri Loman

Tunnelmia syyskuulta 2016

Lukuvuoden 2016-2017 ensimmäinen jakso alkoi maanantaina 29.8.2016. Tästä lähti käyntiin vauhdikas syksy.

Uudet opetussuunnitelmat astuivat voimaan niin perusopetuksen, LUVA:n kuin lukion osalta. Tämä uudisti aikuislukiomme kurssitarjontaa.

Ylioppilaskirjoitukset alkoivat kahden viikon kuluttua 1. jakson aloituksen jälkeen pitkän vieraan kielen kuuntelulla. Tämä syksy toi mukanaan myös ensimmäiset sähköiset yo-kokeet filosofiassa, maantieteessä ja saksassa.

1. jakson biologian BI1-kurssilla oli kurssitehtävänä mallintaa solu kolmiulotteisesti. Opiskelijat saivat tehtävään vapaat kädet. Kuvassa erään opiskelijan tekemä valkosuklaakakku, joka kuvaa kasvisolua soluelimineen. Mahtavaa kekseliäisyyttä! Kakku kuulemma myös maistui herkulliselta.

Syksyinen näkymä juhlasalin ikkunasta.

Teksti: Jutta Heikkinen
Kuvat: Jutta Heikkinen, Petri Loman (kakkukuva biologian opiskelijan ottama)