Psykologia

Psykologian historia itsenäisenä tieteenä ei ole erityisen pitkä, mutta siitä huolimatta psykologia pitää sisällään paljon erilaisia teorioita ja käsityksiä ihmismielen rakenteesta ja käyttäytymiseemme vaikuttavista syistä. Ei kannata hämmentyä siitä, että näkökulmia on useita: ne kaikki pyrkivät selittämään samaa ihmismieltä.

Keskeiset käsitteet ja teoriat kannattaa opiskella huolella alusta alkaen. Käsitteet eivät ole itseisarvo, vaan niiden avulla psyykkisten ilmiöiden hahmottaminen ja käsittely helpottuvat. Hyvin määritellyt termit myös erottavat tieteellisen psykologian epätieteellisestä "kansanpsykologiasta".

Kannattaa pyrkiä soveltamaan psykologista tietoa käytäntöön, eli keksi psykologian käsitteistä ja teorioista niihin liittyviä omia esimerkkejä. Tarkkaile itseäsi ja ympäristöäsi "psykologisten silmälasien" kautta. Kun opiskelet jotakin uutta asiaa psykologiassa, mieti missä itse olet törmännyt aiheeseen tai miten se liittyy itseesi tai lähiympäristöösi. Jos kyseessä on vaikealta tuntuva ja kokonaan uusi asia, selvitä siihen liittyvät keskeiset käsitteet ja tee aiheesta itsellesi omat selkeät muistiinpanot. Varmista, että ymmärrät lukemaisi. Jos et ymmärrä, kysy opettajalta ja pyydä selittämään asia vielä uudelleen. Kertaa asia ja tarkasta, että muistat asian oikein. Pyri sitten vielä soveltamaan ymmärtämääsi eli keksi aiheesta esimerkkejä.

Psykologian opintojaksoilla ei ole varsinaista pakollista suoritusjärjestystä, mutta suositeltavaa on, että opiskelet aluksi psykologian 1. opintojakson ja vasta sen jälkeen muut. Opintojaksot ovat periaatteessa itsenäisiä kokonaisuuksia, mutta toki liittyvät toisiinsa.