Tapahtumat 2021-2022

Kesäkuu

Helsingin ilma väreili ja kupli kesäisenä lauantaina, kun TYKissä järjestettiin kolme juhlaa: Ylioppilaiden valmistumista juhlittiin Finlandia-talon uudessa paviljongissa Pikku-Finlandiassa. Samaan aikaan TYKin omassa juhlasalissa oli seiska- ja kasiluokkalaisten kevätjuhla ja aamulla vietettiin ysiluokkalaisten päättäjäisiä niinikään Pikku-Finlandian valoisassa ja tilavassa salissa. Töölönlahden maisema avautuu tilaan hienosti.

Tässä tunnelmia lakkiaisista. Onnea tuoreille ylioppilaille!

Ysiluokkaisten juhlissa rehtori Paula Prinssi piti puheen, jossa korostettiin toiston ja harjoittelun tärkeyttä oppimisessa eikä unohdettu antiikin kreikkalaisiakaan. Oppilaskunnan puheenjohtajan Pessi Päivärinteen puheessa mietittiin omaa kasvua ja maailmankuvan avartumista. Julius Rantanen räppäsi hengästyttävällä taidolla vauhdikas omatekoinen musavideo taustalla. Musiikista vastasivat ihanat musiikinopettajat Elisa Nykänen ja Juuso Lajunen. ONNEA PERUSKOULUNSA PÄÄTTÄNEILLE!

Peruskoulun juhla koululla oli naseva ja tunnelma riemukas. Oppilaat olivat riimitelleet ja valmistaneet mm. kesäräpin ja body percussion -esityksen. Joukko kasiluokkalaisia oli pukeutunut pikkutakkiin ja laahusti paikalle kalatossuissa. Tyylikästä. Kaikki stipendien saajat saivat upeat aplodit! Onnea kesälaitumille.

Laudaturin ranskasta saaneet lukiolaiset kutsuttiin tänäkin vuonna vierailulle Ranskan suurlähetystöön. Töölön yhteiskoulun lukion omana kulttuurilähettiläänä toimi tuore ylioppilas Pinja Puustinen. Félicitations!

Opettajat kahvittelivat juhlavasti opehuoneessa ja onnittelivat toisiaan haastavan vuoden selättämisestä. Paula-rehtori kukitti muualle uusiin seikkailuihin lähtevät opettajat Ilonan, Elinan, Roosan ja Susannan sekä pitkään koulussa työskennelleen Maren ja tämän vuoden sivarin Felixin. Miten selviämmekään ilman teitä ensi vuonna? Puheita oli kiva kuunnella.

Lukion ykköset ja kakkoset viettivät kevätjuhlia salissa. Näistä vikan viikon kuvista näkee sen, että sää ei ihan suosinut tällä kertaa pihajuhlia, ei myöskään eväsretkiä. Pesis ysit vastaan opettajat pelattiin sentään aika kuivissa merkeissä. Ysit voittivat!

Kaikki peruskoulun matikistit pääsivät Heurekaan - onhan "leikki tutkimisen korkein muoto".

Ysit tutustuivat Tuusulanjärven taiteilijayhteisön taloihin ja vaiheisiin sekä Lottamuseoon, kasit suomalaisen rakentamisen ja asumisen historiaan Seurasaaressa ja seiskat Korkeasaaren eläinyhteisöön. Kaikkialla läsnä oli äärimmäisen vihreä ja kukkiva luonto, valitettavasti aika raikkaana ja vetisenä. Mutta hyvällä asenteella selvisimme hyvin!

Latinanopiskelijat matkustivat Tallinnaan viettämään päivää. Viimeisen viikon  museokohteita olivat myös Työväenasuntomuseo Alppilassa ja Kansallismuseo. 

Toukokuu

ET-ryhmä oli kuulemassa 9E:n  Pessin äidin projektista, joka yhdistää arkkitehtuuria ja luontoarvoja. Kyseinen paviljonki rakentuu Designmuseon ja arkkitehtuurimuseon väliin.

7D kävi Designmuseossa tutustumassa suomalaiseen muotoiluun. Kasit reippailivat Pasilassa tutkien arkkitehtuuria ja katutaidetta, joka on Helsinki Urban Art -kollektiivin kokoamaa.

Lukiolaiset nauttivat ensimmäisistä kevätpäivistä!

TYKin ykköset vierailivat Helsingin yliopiston Kemian laitoksella. Eristimme limoneenia appelsiinista höyrytislaamalla ja saimme aikaan hyväntuoksuisen eteerisen öljyn. Opittiin uutta ja kerrattiin vanhaa, ja samalla kuulimme opiskelusta kemian laitoksella.

8C sykkii runoja: tunnilla on kirjoitettu kirjanselkämysrunoja koulun kirjaston kirjoista. Sitten on lähdettu ulkoilemaan Stadikan kulmille ja etsitty sanoja kylteistä, opasteista ja mainoksista! 

Ysigaalassa ysiluokkalaiset olivat päivänsankareita. Lounas syötiin salissa, viisi kerrosta ylempänä kuin tavallisesti, hyvän ohjelman äärellä. Kasiluokkalaiset olivat tarjoilemassa ja valokuvaamassa. 

Kevättanssiaiset järjestettiin pitkästä aikaa! Elävää musiikkia, josta piti huolen kompakti bilebändi J-Men, herkkuja buffetista, tanssia ja kavereita. Tietysti Töllö jorasi muiden mukana. Kevätilta oli kaunis.

Huhtikuu

Huhtikuussa vietimme eläinoikeusviikkoa. Erityisesti lukiolaiset saivat kuunnella monien vierailijoiden luentoja: filosofi Elisa Aaltola puhui eläinten itseisarvosta, "KFC-mies" Benjamin Pitkänen veganismista ja ravitsemustieteilijä Charlotta Hyttinen antoi käytännön vinkkejä miten syödä vegesti. Viikon lopulla käytävillä näkyi teemaan sopivasti eläimiä ja kasveja...

Koululla kävi vierailemassa Teini-tanssiteatteriesitys, jonka tekijät ja esiintyjät olivat itsekin nuoria (Zodiakin Z-ryhmä). Teoksessa mietittiin miltä näyttää teinin sisällä. Siinä sekoittui sekasorto ja kauneus, epäoikeudenmukaisuus ja harmonia. Teoksesta nousevia teemoja olivat mm. itsensä ja toisten hyväksyminen, identiteetti ja tulevaisuuden usko. Se otettiin hyvin vastaan.

Kiasma avasi remontin jälkeen ja 7A pääsi kokemaan ARS22-näyttelyä. Lukiolaisia kävi katsomassa Red nose companyn huikean Aleksis Kivi -esityksen Kansallisteatterissa.


Tykin ranskanlukijat viettivät pääsiäisviikon kieli- ja kulttuurivaihdossa ystävyyskoulussaan Bourg-Saint-Mauricessa. Viikon ajan elettiin ranskalaista elämää perheissä asuen, mm. Annecyssa vieraillen ja lukiossa oppitunteja seuraten.

 

Tämän vuoden kakkoset juhlivat viimein paikkaansa koulun vanhimpina ja pääsivät tanssimaan Vanhat tanssit Kulttuuritalolla! Korona on sekoittanut perinteiden aikatauluja, mutta mehän emme luovuta! Onnea upeat kakkoset! Valokuvauksen hoitivat lukion valokuva-kurssilaiset ja muut taitavat järkkärikuvaajat, kiitos erityisesti Karpalo.

Maaliskuu

Lukion laskettelukurssi sujui reippaissa merkeissä.

Seiskojen suuri TOIVON installaatio ilmestyi ikkunoille.

TYKin mahtavat sivarit Felix ja Henrikki yhteispotretissa kirjastossa. Tämä oli Henrikin viimeinen päivä sivarina, kiitos - meillä on ikävä jo nyt! LiikKUVAssa ulkoiltiin ja tehtiin lumitaidetta ja mm. väännettiin rautalangasta.

Mirka Väänänen vieraili Tykin A-ranskaa lukevien kakkosten tunnilla kertomassa, millaista oli olla kesätöissä Pariisin Disneyland-huvipuistossa. Lukion kuvisryhmät vierailivat Designmuseon Intiimin kosketus -näyttelyssä. Seiskat lähtivät taas tekemään naamioita, prosessin varrelta tämä komentokuva!

Helmikuu

Helmikuu on mainio hetki keskittyä karnevaaliin!

Tässä maistiaisia lukion oppilaskunnan järjestämästä hattupäivästä ja abien penkkaripukeutumisesta. Penkkariajoihin päästään myöhemmin keväällä. Elämässä tarvitaan myös paljon iloa!

Tammikuu

Perinteinen luminen talvi hellii meitä. Pyysimme tykkiläisiä oppilaita, opiskelijoita, opettajia ja henkilökuntaa lähettämään valokuvia Suomen talvesta ja lumesta. Suuret määrät kuvia on pyörinyt iloksemme koulun käytävien info-telkkareissa. Näyttely jatkuu myös täällä! 

Joulukuu

Ihanaa ja Rentouttavaa Lomaa Kaikille ja Hyvää Joulua!

Tässä alla kuvia joulukuun vietosta Tykissä - ihme ja kumma, osa juhlista ja tapahtumista onnistuttiin toteuttamaan. Temppeliaukion kirkossa lukion kuoro ja bändi kajauttivat ilmoille riemukkaat joululaulut, upeiden Elisan ja Juuson luotsaamina. Puurojuhlassa itse puuro nautittiin tunnelmallisesti Montussa. Ohjelma salissa oli hyvin suunniteltu ja virkistävää.

Joulupuu-keräys tuotti isot määrät paketteja vähävaraisten perheiden nuorisolle ja hyvää jouluista mieltä meille kaikille. Opehuoneen kuudestoista luukku paljasti keitaan, jossa opet nauttivat keinoauringosta, reggaesta, paratiisin vihreydestä ja kookosananaspirtelöstä!

Lucia-kulkue toi kauniita perinteitä ja hetken rauhoittumisen. Kuvissa seiskan matikistien etäluento Helsingin yliopistolta, seurattiin Lituskaisen matkaa tasomaassa. Ysiluokan A-ranskanlukijat kävivät lauantaina 4.12. katsomassa ranskankielistä teatteriesitystä Espoon kaupunginteatterissa.

Juhlallinen pieni ylioppilasjuhla järjestettiin perinteisesti salissa, paikalla olivat vain läheiset ja lukion opettajia. Ylioppilaan Siiri Iso-Tryykärin puhe oli valoisa ja tyylikäs kuten myös rehtorin, joka katsoi Suomen historiaan lähestyvän itsenäisyyspäivän kunniaksi. Itsenäisyyspäivää huomioitiin pukeutumalla siniseen ja valkoiseen.

Abit tanssivat upeat vanhat Kulttuuritalolla, vihdoinkin! Vanhojentansseja valokuvasivat  Rosa Mononen, Isabella Hassinen ja Ulla Noopila, jotka antoivat upeat kuvansa myös abien itsensä käytettäväksi. Illan erikoisuus oli, että yleisön oli näytettävä koronapassi ovella. Perinteet siis muuttuvat.

Alla myös dokumentteja seiskojen kiinnostavasta taidenäyttelyretkestä Stoaan. Tapasimme myös taiteilija Loviisa Talan, jonka kuvat innostivat oppilaita.

Lähes koko syksy pysytty lähiopetuksessa, huh, toivotaan että suunta koronan suhteen helpottaisi.

Marraskuu

Eräs leirikoulu sentään onnistui koronarajoitusten välissä ja se oli latinistien 9D:n Rooman matka. Syksyisellä reissulla tutustuttiin antiikin historiaan sekä elävään kaupunkiin ja mukana olivat Sonia ja Anna V.

Rehtori Paula kutsui huoltajia aamukahveille Monttuun. Tämä vanha tykkiläinen perinne on kiva tapa kohdata. Mukana oli myös koulun oppilashuollon väkeä ja opettajia. Toki iso osa opettajista piti samaan aikaan tunteja mutta avoimin ovin eli huoltajilla oli mahdollisuus kurkata oppitunnille.

Rehtori kokoontui marraskuussa myös peruskoulun oppilaskunnan hallituksen kanssa aamiaiselle - täytetyt croissantit tuoksuivat hyviltä... ja rehtori sai kuulla oppilaitten ajatuksia.

Marraskuuta piristi myös Anything but a bag -päivä, mikä tarkoitti erittäin luovia ratkaisuja oppikirjojen ja tietokoneiden kantamiseen!

Kuvataideluokkaan saatiin vieraaksi korutaiteilija, muotoilija Inni Pärnänen, joka piti kiinnostavan luennon free lancer - muotoilijan opintiestä, arjesta ja hienoista hetkistä. KU2-kurssilaiset nauttivat aamun luennosta kahvi- ja glögimukin ääressä.

LiikKUVAn eka kurssi päättyi Talin keilahalliin. Oppilaat nauttivat onnistumisen hetkistä!

TYKin seiskaluokan A-ranskanlukijat vierailivat marraskuussa Ranskan instituutissa kulttuuriaiheisessa työpajassa. Perjantaina 26.11. tutustuimme ranskalaisiin jouluperinteisiin valmistamalla kaksi bûche de Noël -suklaakakkua.

Lokakuu

Vanhojen tansseja harjoitellaan taas, joten kakkosilla koulupäivät venyvät usein iltapäivään asti. "Kasipalkissa" iltapäivällä saattaa olla myös muita kursseja.

Syksyn keramiikan kurssin näyttely on esillä neloskerroksen vitriinissä.

Tässä myös pari esimerkkiä lukion arkkitehtuuri- ja muotoilukurssin (ku2) tuolisuunnitelmista, joista tehtiin myös pienoismalli.

Lokakuun pimeydessä vietettiin myös Halloweenia, oli karaokea ala-aulassa ja paljon upeita asuja!

Syyskuu

Kuun lopulla arki lähestyy jo normaalia, mikä näkyy lähiopetuksena ja monien mukavien tapahtumien toteutumisena (niin, ei perumisena!). Syyskuussa lukiolaiset olivat tosin välillä etäkoulussa, mikä turvasi ylioppilaskokeiden onnistumista.

Ysiluokkalaiset lähtivät Torronsuolle oppimaan eri suotyyppejä. Koko päivän reissulla kuvattiin suon kasveja, nautittiin eväistä ja hyvästä seurasta. Kuvassa Tiina ja Timo-tyypit!

Lukion ykköset ja kakkoset tuulettuivat tekemällä retkipäivän abiturienttien ahkeroidessa ylioppilaskirjoituksissa. Ykköset valtasivat Suomenlinnan viheriöt ja kakkoset köröttivät bussilla Hankoon! Ja laulu raikui jo bussissa eikä koronaa muisteltu. Maskit ovat kyllä yhä osa arkeamme. 

Liikuntapäivänä peruskoulu ulkoili koulun ympäristössä meloen, pyöräillen, sunnistaen ja pelaten jalkapalloa. Kovin matsi käytiinkin Pallokentällä, jossa kaikki yläkoululaiset kannustivat seiskojen joukkueen voittoon! LiikKUVA-kurssilaiset kävivät mm. pelaamassa frebeegolfia Munkassa.

Kuviksessa on maalattu akvarelleja Töölönlahdella, tehty arkkitehtuurin historian kävelyjä Töölössä ja tutustuttu nykytaiteeseen Taidehallin valokuvanäyttelyssä Helsinki School 25 vuotta. 

Kasit tutkivat meren eliöstöä vesipäivässä Suomenlinnassa.

Elokuu

Tervetuloa kouluun uudet ja vanhat opiskelijat ja oppilaat ja henkilökunta!

Syksyn uudet tulijat retkeilivät ryhmäytymispäivänä, seiskat Mustasaaressa ja lukion ykköset Seurasaaressa. 

Koulun uusi KiVa-opetiimi esittäytyy: Hannu, Elina, Mark ja Hannele.

Abit pukeutuivat ylijumaliksi. Jumalat posaaraavat eri tunnetiloissa.

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin!

Vuoden ahkerimmat valokuvaajat ovat olleet opettajista KurA ja Sonia, oppilaista Alisa 7D ja Mikko 8A ja lukiolaisista Nenna 2A, Elviira 2B, Viveka 2B, Rosa 2A, Ulla 1C, Princess 1C, Karpalo 1C ja Isabella 1A. Suurkiitos teille!

Muuten valokuvauksesta ja päivityksistä vastaa MusA.