Tapahtumat 2020-2021

Touko- ja kesäkuu

Ylioppilaat saivat lakkinsa Finlandia-talolla. Myös peruskoulunsa päättävät kukitettiin samoissa perinteisissä ja juhlavissa puitteissa. Juhlat striimattiin, jotta kotiväki pääsi edes virtuaalisesti mukaan. Lukion ykköset ja kakkoset olivat järjestäneet itselleen oivallista juhlaohjelmaa koulun pihassa.

Opettajista kohti uusia haasteita lähtevät Katri, Keijo, Leena, Tiina-Maria sekä Outi ja koulua vaihtavat myös terveydenhoitaja Soile ja kuraattori Elisa Parikka. Lämmin kiitos ja Hyvää jatkoa! 

Rehtori Pirkko kukitti myös tänä haastavana vuonna rehtoria avustaneet opettajat Irenen, Sonian ja Ollin. Kiitos lukuvuodesta Pirkolle ja aikuislukion rehtorille Marja-Leenalle!

TYK oli edustettuna Ranskan suurlähetystön puutarhassa, jossa juhlittiin ranskasta laudaturin kirjoittaneita 8.6. 

Opettajat voittivat ysit tämän vuoden tiukassa ja erittäin hikisessä pesisottelussa!

Viimeisellä viikolla peruskoulun luokat retkeilivät ahkerasti, ja vaikka koronan vuoksi kohteet olivat rajoitettuja, luovuus ja hyvä sää auttoivat pelastamaan hyvän mielen. Ysit vierailivat mm. Kansallismuseossa ja Musiikkimuseossa, kiertelivät Töölön opastetulla kulttuurikierroksella ja kävivät maittavalla ravintolalounaalla. Hietsun rannalla keksittiin monenlaista yhteistä ajanvietettä. Näillä kotoisilla retkillä ja esim. italialaisella ravintolalla yritettiin korvata peruttuja Rooman ja Lontoon leirikouluja! Myös kasit ja seiskat viettivät retkipäivää mm. aurinkoisella rannalla.

Lukiolaiset viettivät pukeudu opettajaksi -päivää. Tunnistatko?

Lukion ykköset tutustuivat Itä-Pasilan arkkitehtuuriin, katutaidekeskuksen näyttelyyn ja katutaiteeseen. Kasit kävelivät ahkerasti Töölön kortteleissa ja tutkivat tyylikausia. Kuvataiteen lukiodiplomin tekijät juhlivat näyttelyn avajaisia.

Huhtikuu

Tervetuloa kouluun! Etäkoulu on melkein ohi! Hybridi-huhtikuussa opiskeltiin vuoroviikoin lähiopetuksessa koululla ja etänä kotona. Oppilaat ja opiskelijat pääsivät vihdoin koulun fyysiseen arkeen, jossa on iloisia ääniä, maskipäisiä tuttuja ihania ihmisiä, portaita, koululounas, näkymät Stadikan torniin, käytävien rakkaat penkit, kemiankokeita, oikeita materiaaleja ja kevääseen heräävä koulun piha. Tätä kaikkea me taas arvostamme paljon! Vielä viimeisiä kertoja päästiin myös nauttimaan etäkoulun unisesta rauhasta. 

Seiskojen liikKUVA-kurssi pääsi heti aurinkoiselle kävelyretkelle legendaariseen Seurasaareen, jossa opiskeltiin tietysti Suomen arkkitehtuurin historiaa ja syötiin eväitä. Eräänä päivänä seiskojen etätehtävä oli juosta tai kävellä lenkki, jonka muotoa jatkettiin piirtämällä. Juoksureitit muuttuivat esittäviksi hauskoiksi kuviksi.

Ysin matikistit joutuivat Cernin matkansa sijasta tyytymään etäyhteyteen: S´cool Lab Science Show oli interaktiivinen ja esitti luokalle ruudun kautta mm. nestetyppidemoja ja plasmakokeita.

Pienillä porukoilla on jo mahdollista käväistä gallerioissa. Koulun kuvisopella Harrilla oli hieno näyttely Myymälä2-galleriassa.  "Parempien aikojen kirkko"-näyttely muistutti keksijän pajaa, jossa esineiden ja veistosten ko­koelma jäljitteli uskonnollista tarpeistoa itse rakennettuine soittimineen, rippituoleineen, kolehtipurkkeineen ja kotialttareineen. Todella inspiroivaa nähdä vanhoille esineille uusia käyttötarkoituksia! 

TYKin lukion A-ranskanlukijat saivat vieraakseen YLEn suomentajatoimittaja Sampsa Peltosen, joka kertoi opiskelijoille työstään ja ranskan kielen merkityksestä elämässään. 

Vappua juhlittiin vähän pienemmällä porukalla, kun osa oli vielä etäkoulussa. Töllö kävi moikkamassa!

Maaliskuu

Ulos luokanohjaajanvartissa. Nooa Aspisen kevätkuva 2021.

Maaliskuussa elettiin kunnon talvea, lopulta tuli kevät ja musta asfaltti piristää silmää. Peruskoulukin joutui etäopetukseen kuun alussa. Onneksi viime keväästä on opittu paljon ja moni asia sujui mutkattomammin heti alusta lähtien. Classroomit täyttyivät tehtävistä ja Meeteissä tavattiin joka oppitunti. Opettajat yrittivät keksiä myös ulkona ja fyysisemmin suoritettavia tehtäviä tietokoneen ääressä istumisen lisäksi. Moni kurssi sujui todella hyvin! Yksin tekeminen tuntui kuitenkin raskaalta.

Lukiolaiset järjestivät lenkkeily- ja ulkoiluhaasteen. Ylioppilaskirjoitukset saatiin kunnialla loppuun, tosin opiskelijat, rehtorit, opet ja henkilökunta saivat tehdä paljon töitä sen eteen. Moni abi piti kunnon karanteenin ennen kokeita, jotta pysyisi terveenä. Valmistautuminen ja varovaisuus kannatti!

Nyt jäämme pienelle tauolle, Hyvää Pääsiäistä!

"Study with me - videot pitää kivasti seuraa jos kaverit on nukkumassa! " kirjoitti lukiolainen opiskelukuvansa oheen. Tässä myös peruskoululaisen lähettämä kuva siististä etäkoulutoimistostaan. Alla kuvataideopettajan hybridiä perinteisen ja digitaalisen kuvanteon maailmoissa. 

KoeKeittiössä! -kurssilla tutkitaan kemian ilmiöitä keittiössä. Etäkoulussa kurssin pelastukseksi koitui mahtava Ylen sarja, jossa tutustutaan kokki Henri Alénin ja tiedenörtti Lauri Reuterin avulla tulevaisuuden ruoanvalmistusinnovatioihin - miten lihaa, kalaa ja kanaa tehdään synteettisesti, miten ötököitä ja meren kasveja voidaan käyttää korvaamaan nykyistä ruokaa. 

Helmikuu

Helmikuussa jouduimme tyytymään arkeen vailla perinteisiä suuria lukiolaisten juhlapäiviä. Talviloma sentään katkaisi puurtamisen. Yhteisöllinen jääteos valmistui koulun edustalle - siihen osallistui myös koulun naapureita. Valitettavasti kortensa kekoon kantoi myös joku tuntematon, joka halusi potkaista komeuden matalaksi. Talteen jäivät upeat kuvat.

Lukiolaiset piipahtivat koululla silloin tällöin, muuten etäkoulu jatkui. Kuvissa myös lukiolaisille kotiin pakattuja materiaaleja. Onneksi tekniikka pelaa!

Tammikuu

Tammikuu toi lumen ja valon, mikä olikin tarpeellista piristystä kaikille. Lukiolaiset ovat enimmäkseen opiskelleet kotoa käsin, tosin pienille ryhmille kerrallaan on ollut tarjolla apua "koronakahvilassa"  ja osa kokeista on pidetty koululla. Peruskoulu on jatkanut lähiopetuksessa.

Tässä vuoden ensimmäinen lumiukkopotretti, lumenluojat kutoskerroksen katolla ja lukion ku2-kurssin ympäristötaidetehtävä. Lukiolaiset saivat hengähdystauon ja ulkoilua rakentaessaan lumi- tai jääteosta ryhmissä johonkin julkiselle paikalle!

Peruskoululaiset ovat koulussa aloittaneet jäätaideprojektia, jonka tuloksia odotellaan vielä...

Lukion ranskanlukijat kirjoittivat uudenvuodentervehdyksiä ranskalaiseen vanhainkotiin Auvergnessa. Kuvassa loppiaisenvietossa vanhainkodin asukkaita, joilta saimme tammikuun puolivälissä yllätyksenä vastauskirjeen.

Korona-aika on vaatinut joustavuutta sekä opiskelijoilta että opettajilta. Liikunnassa on harjoiteltu vanhojen tansseja videolta kotona ja luisteltu ja pulkkailtu viikkotolkulla, kun monet liikuntapaikat ovat kiinni. On tehty paljon reippaita kävelyjä raikkaassa ilmassa ja hiihdettykin Keskuspuistossa.

Moni asia rullaa kuitenkin kuten ennen. Lukiolaisia otti osaa valtakunnalliseen Harppi-tiedekilpailuun. Lukion kakkoset tekivät tyylikkään TYK-videon, jossa tuutorit esittelevät koulua uusille potentiaalisille tykkiläisille! Kutosessa on pieni näyttely tämän vuoden kuviksen lukiodiplomeista. Käy katsomassa näyttely ja TYK-video, lahjakkaiden ja sisukkaiden opiskelijoiden tekosia!

Joulukuu

Joulukuussa käytävillä pyöri vain peruskoululaisia, kun lukiolaiset joutuivat etäkouluun. Joulupuukeräys tuotti lahjoja vähävaraisten perheiden nuorille, kiitos mukana olijoille!

Monet muut perinteet pitikin peruuttaa tältä vuodelta, mutta uusiakin on kehitelty. Joulukalenteria rakennetaan yhdessä, oppilaat ovat lähettäneet kuvia kalenteriin, joka ilmestyy instagramissa ja koulun info-tv:ssä. Jotkut 7. ja 8.-luokkalaiset ovat ahkeroineet animaation parissa ja näistä opettaja-paperinukeista syntyi hulvaton tonttuvideo etäjoulujuhliin!

Juuri ennen etäkoulua lukion ykköset rakensivat solumalleja yhteistyönä biologian kurssilla ja keramiikan kurssilla on syntynyt käyttöesineitä. Kuviksen lukiodiplomeja syntyi tänä vuonna ennätysmäärä. Kuvassa yksi sivu Oona Ikosen portfoliosta, joka esitteli hänen upeaa sarjakuvaansa. Taidekurssi ku4 alkoi etänä - materiaalia oli pakattu yllätyskasseihin ja menetelmänä oli myös digitaalinen piirustusalusta Miro.

Koodilähettiläät toivat fysiikan kurssilla nuorille ideoita uravalintaan ict-alalta. He myös rohkaisevat nuoria lähtemään Kehä III:n ulkopuolelle, josta myös löytyy elämää - jopa Oulussa! Onneksi näitä kohtaamisia voi järjestää etänä!

Köksänluokassa peruskoululaiset saattoivat viettää pikkujouluja, joissa eturuokana oli nachopelti ja jälkiruokana suomalaisia perinneherkkuja. Kattilassa ei kiehukaan riisipuuro - vaan maskit!


Kemiankuusi valaisee. Joulu ei ole peruttu - rauhallista joulua ja leppoisaa lomaa kaikille!

Marraskuu


Koulun arjessa on tasapainoiltu tutun ja uuden välillä. Myös peruskoululaisille tuli maskisuositus marraskuussa. Vierailuja on pystytty tekemään turvallisesti hyvin suunnitellen väljissä kohteissa. On käyty mm. Designmuseossa, jossa keraamikko Catharina Kajander teki työtänsä ja kertoi vanhoista menetelmistä. LiikKUVA-kurssi vieraili koulun naapurissa Urheilumuseossa, matikistit Ateneumissa. Latinistit ovat reissailleet Nuuksion rauhassa.

Vierailuja on ollut myös etäyhteyksin, kuten lukion fy8-kurssilla Panu Maalampi, joka on  kolmannen vuoden meteorologian opiskelija Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta.Hänen erityinen mielenkiinnon kohde on numeerinen meteorologia eli sää-/ilmastomallinnus.

Fysiikan FY1- kursseilla on myös syksyn aikana vieraillut Joni Tammi, Metsähovin radio-observatorion johtaja. Hänen esityksensä käsitteli avaruuden säteilyä ja säteilyn havainnointia. FY7- kurssilla saimme STUK:sta (säteilyturvallisuuskeskus) asiantuntijan Maarit Muikun luennoimaan abeille aiheesta 'ihminen ja säteily'.
 

Koulu sai pihaan toisen pingispöydän, mikä on innostanut ulkoiluun välitunneilla, myös tuulikaapit ovat suosittuja ajanvietepaikkoja! Vanhempainyhdistys myi halukkaille TYK-paitoja ja -kasseja.

Lokakuu

Halloween toi kouluun maskinaamojen lisäksi muita pelottavia ja hauskoja hahmoja! TYKin Töllö myös ilmeistyi pitkästä aikaa.

Seiskan latinistit olivat Haltian luontokoulussa tutkimassa historian jälkiä luonnossa ja kasin taidetestaajat Sinebrykoffin museossa, jossa ratkottiin panimoperheen arvoituksia. Ysiluokat viettivät päivän Yrityskylässä.

Lukion pojat voittivat jännittävien vaiheiden jälkeen Ressun ja Kulosaaren futiksen alkusarjassa ja etenivät Helsingin lukioiden sarjassa kuuden parhaan joukkoon. Molemmat ottelut päättyivät tasan ja TYK voitti molemmissa otteluissa rangaistuslaukaisukilpailun. Unelma elää!

Kuviksessa tehdään ahkerasti kuvataiteen lukiodiplomia, joissa teemoina tänä vuonna mm. olit ja eliöt, ihmeellinen raha, julkisten tilojen suunnittelu ja puu.

Lukion ykköset kävivät Amos Rexin EGYPTIN LOISTO Viimeiset suuret dynastiat -näyttelyssä. Opastettu kierros oli kiinnostava. Amos Rexin kuva: Sfinksi, roomalainen kausi, 30 eaa. – 395 jaa., kalkkikivi, Collection Museo Egizio. Kuva: Aleksi Tikkala

Syyskuu

Tykkiläiset ovat saaneet nauttia aika tavallisesta koulunkäynnistä tämän erityisen koronasyksyn aikana. Abieturientit olivat etäopetuksessa osan aikaa ennen kirjoituksia ja lukion kakkoset muutaman päivän. Koulussa on ainakin pesty käsiä jatkuvasti. Maskit tulivat käyttöön lukiolaisilla kuun lopulla.

Monenlaisista oppimisympäristöistä Suomenlinna ja Torronsuo ovat antaneet tilaa ja turvallisuutta sekä iloa päiviin. Kasit tutkivat vesielämää perinteisesti Suomenlinnassa ja ysit nauttivat suon rauhasta. Museoissa on myös ollut väljää. Koulun lähimaastot ja kentät ovat olleet ahkerassa käytössä urheilutunnilla ja urheilupäivissä. LiikKUVA-kurssi kävi Leppävaaran Huipussa kiipeilemässä.

Taidehallin Patricia Piccininin näyttelyssä taide ja tiede kohtasivat hybridihahmoissa. 

Stadionin remontti valmistui. Kuvasssa Helsinki Design Weekin näyttelyyn osallistuvia lukiolaisia ja Stadionin pylväiden läpi näkyvä TYK - huomaa myös sateenkaariliputus, mikä juhlii moniarvoisuutta Pride-viikolla.  Arvoja pohdittiin myös HDW:n "Value market"-teoksessa, jossa myymälän näköisessä kokonaisuudessa sai tehdä arvovalintoja. Vanha ja uusi muotoilu löytyi Stadikalta rinta rinnan.

Laterna Magica on antikvariaatti ja valokuvagalleria Kruununhaassa. Valokuvauskurssi kävi tapaamassa valokuvaaja Jenni Hailia ja myös seiskaluokka näki tunnelmallisen kellarigallerian näyttelyt. The other I -näyttely sopi täydellisesti identiteettiteemaan: Kuka minä olen?

Lukon ku2-opiskelijat suunnittelivat ja  maalasivat uusia upeita sähkökaappeja! Iloa katukuvaan!

Elokuu

Koulu pääsi alkamaan onneksi lähiopetuksena. Uudet seiskat ja kuvissa lukion ykköset viettivät ryhmäytymispäivää Seurasaaressa. Kasien ruotsinryhmä vieraili opastetulla kierroksella Kansallismuseon Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttelyssä. Peruskoulun teemana on tänä vuonna Minä ja sinä. Se voi näkyä esim. identiteettiä ja vuorovaikutusta painottavissa opetustuokioissa. Abit viettivät päivän jumalina!

Tänä vuonna koulun KIVA-tiimiin kuuluvat opettajat Mia Riikonen, Hannele Lidman ja Hannu Rantala sekä opo Elina Korhonen.