Tapahtumat 2019-2020

Toukokuu

Kesä on alkanut ja kesäloma alkaa ihan just! Toivomme kaikille Tykkiläisille - entisille, nykyisille ja tuleville - Rentouttavaa ja Kaunista Kesää!

Toukokuun puolessa välissä Tykin peruskoululaiset palasivat lähiopetukseen. Lukio jatkoi etäkoulua. Tosin kuvissa näkyvät lukion selviytymiskurssilaiset pääsivät aurinkoisena päivänä liikkumaan yhdessä Töölöstä Nuuksioon ja ottamaan varaslähdön kesään!

Viimeisellä kouluviikolla sää suosi myös peruskoululaisia pienimuotoisilla retkillä. Jotkut pääsivät töölöläiselle rikosaiheiselle "murhakävelylle" oppaan kanssa, toiset Hietsuun  tai Keskuspuistoon ja toiset  Helsinki Urban Art -katutaidekävelylle Itä-Pasilaan. 

Monet tykkiläiset osallistuivat kuvistunnilla etäkoulun aikana ns. #karanteenitaidetta-kuvahaasteeseen. Alla muutama kymmenistä hienoista "kuva-analyyseistä" : Michelangelon Aatamin luominen 1500-luvulta, Jacob Gerritsz Cuypin Tyttö ja kana 1600- luvulta, René Magritten Ihmisen poika 1964 ja Akseli Gallen-Kallelan Lemminkäisen äitin1897. Kiitos Arttu, Lumi ja Annat! 

Tykkiläiset sulautuvat taustaan - kaupunkiympäristöön, luontoon, lähiöön!

Huhtikuu

Etäkoulun voittajia ovat lemmikit! Vastalahjaksi ne ovat myös oppijan seurana ja apuna. Myös meidän kaikkien lemmikki Töllö on hengessä mukana - Töllö tsemppaa tykkiläisiä!

Etäkoulun aikana oppilaat ja opiskelijat istuvat tietokoneen ääressä kuin tatit.

Opettajat keksivät vastapainoksi mahdollisimman paljon tehtäviä, joita voi suorittaa ulkona. LiikKUVA-kurssin seiskaluokkalaiset ovat kävelylenkeillään rakentaneet metsämandaloita. Oppijat ovat myös osoittaneet paljon luovuutta soveltamalla töitään: kirjoja voi kuunnella äänikirjoina ulkoillessa, kieliä oppii katsomalla Netflixiä, välitunnilla on punnerrettu olohuoneen lattialla tai käyty pihalla kuuntelemassa lintujen kevätviserryksiä. Taito- ja taideaineissa on hyödynnetty omaa keittiötä ruuanlaittoon, vaatekaappia värisuorien tekoon, mustikkaa ja kurkumaa vesiväreiksi, pikkusiskon legoja animaatioon, vanhoja hesareita kollaasiin. Kännykän kameralla on dokumentoitu silmuja ja matoja, matikantehtäviä ja juoksulenkin kilometrejä sekä videoitu voimaharjoituksia sekä my day -haasteita.

Olemme tehneet digiloikan ja lisäksi ottaneet vihdoin oppimisalustaksi arjen ja koko maailman!

Mikä Sinua ilahduttaa karanteenin aikana?

Maaliskuu

Elämme ainutlaatuisia aikoja. 

Tykkiläiset ja kaikki Suomen yläkoululaiset ja lukiolaiset määrättiin etäkouluun maaliskuun 18. päivästä alkaen. Tässä muutamia tykkiläisiä etätyöpisteitä malliksi. Opetus pyörii Wilman ja muiden sähköisten yhteyksien avulla ja päivittäin tapaamme toisiamme videotreffien kautta. Kyllä tämä on haastavaksi ja yksinäiseksi mennyt. Koko maailma on samassa veneessä koronaviruksen vuoksi. Me pidämme yhtä ja kannustamme toinen toisiamme!

Jo ylioppilaskirjoitukset toivat kouluun lisää ylimääräistä vipinää, kun osa niistä aikaistettiin viikolla. Koulun hallitus päättikin siirtää muun koulunpidon kotiin jo pari päivää ennen muuta maata, jotta kirjoitukset saatiin kunnialla tehtyä tänä keväänä. Siinä onnistuttiin.

Tänne tulee lisää kuvia, vilahduksia siitä, miten etäkoulua pidetään!

Helmikuu

Koulun vanhimmat vaihtuivat jälleen, kun abiturientit potkittiin ulos ja kakkoset ottivat vallan.

Abilakanoihin ladattiin  paljon - ajankohtaisia teemoja, iloa koulun loppumisesta ja menestymisen paineita, nähtiin vaivaa ja näytettiin taitoa. Vanhat tanssivat päivällä Kisahallilla ja illalla hienosti Kulttuuritalolla. Ihania perinteitä!

 

8A voitti peruskoulun univiikon kilpailun ja pääsi palkinnoksi Superparkkiin hyppimään ja pitämään hauskaa!

Lukioryhmä vieraili Helsingin pienimmässä ja omalaatuisimmassa museossa Paranormaalin tekniikan museossa Vallilassa.

Hyvää talvi(jo-o onkos tullut kesä)lomaa kaikille!

Tammikuu

Pimeän kunniaksi Helsinki Lux -festivaali valaisi kaupunkia. Kasin kuvisryhmä teki aamuisen, tihkusateisen kävelyn valoja katsellen. Vietimme lautantaityöpäivää markkinoiden samalla kouluamme avoimin ovin. Vieraita oli paljon! Lukion kakkoset treenasivat uutterasti tansseja, tässä oma tanssi vuorossa. Peruskoulussa pidettiin univiikkoa, kuuntelimme uniluennon ja oppilaat kirjasivat nukkumaanmenoaikojaan ja unen määrää sekä tarkkailivat virkeyttään.

Joulukuu

Vuoden HYVINVOINTI-teema on toteuttanut itseään. Sen eteen on kyllä tehty töitä!

Koulun joulu oli tiivistetysti kolmen viikon putki tapahtumia ja juhlia. Itsenäisyyttä juhlittiin komeasti sekä iltatanssiaisissa että päiväjuhlassa, jossa myös syksyn ylioppilas lakitettiin. Joulupuukeräys tuotti yllättävät määrät lahjoja ja hyvää mieltä.

Väittelykilpailu toi mukavasti pöhinää loppusyksyyn. Alkuerien aikana luokkahuoneet olivat tupaten täynnä seurakuntaa kuuntelemassa ja kannustamassa. Finaalissa väiteltiin mm. työnteosta kansalaisvelvollisuutena, hyvinvoinnista ja siitä, mikä tekee hyvää. Tällä kertaa ysit veivät voiton lukiolaisilta, mutta kaikki väittelivät hienosti ja tunnelma oli korkealla.

Lucia toi meille valoa, rauhaa ja kauneutta.

Alla myös kuva lukion upeasta esityksestä, jossa runoja lausuivat mm. puukkojunkkarit Isotalon Antti ja Rannanjärvi!


TYK vieraili Ranskassa 14. - 20.12.2019. Opiskelijat majoittuivat ranskalaislukiolaisten perheissä, opettajat kollegojensa perheissä. Vierailimme Bourg-Saint-Mauricen lukion oppitunneilla, kävimme vaeltamassa, osallistuimme eurooppalaisen elokuvan festivaalille ja vietimme perheaikaa ranskalaisittain. Opimme ranskaa ja ranskalaista kulttuuria, elimme maassa maan tavalla. Teimme päiväretken Val d'Isèren kylään, jossa käyntimme ylitti paikallisradion uutiskynnyksen. Ohessa toimittajan ottama kuva seurueestamme, jossa siis mukana tykkiläiset ystävyyslukiokavereineen.
 

Marraskuu

”Auringonpaiste marraskuussa on poikkeustila” – päättynyt marraskuu oli vielä tavallistakin pimeämpi, pääkaupunkiseudulla mitattiin koko kuussa alle 19 tuntia auringonpaistetta! (HS 4.12.19) Moni opiskelija ja opettaja on ollut väsynyt, mutta myös valopilkkuja ja ilonlähteitä on ollut tarjolla!

Kutoskerroksen pikkuaulassa on hypäreillä usein lämmin tunnelma, työntekoa, päikkäreitä ja seurustelua yhtäaikaa. Taidekurssilla käytiin jopa sunnuntaina näyttelyssä, Sinebrykoffin renessanssia ja gallerian nykytaidetta samana päivänä.
 

Koulun pitkäaikainen talouspäällikkö Tuula Nordbo jäi eläkkeelle. Häntä lahjottiin ja juhlittiin opekokouksessa. Lukion Siiri ja Oona olivat tehneet tilaustyönä taideteoksen rakastetulle Tuulalle. Teos koostui koulun vanhoista avaimista! 

Seiskaluokkalaisia osallistui Taitaja9-kisoihin. Taitaja on hyväntuulinen ja toiminnallinen kädentaitokilpailu, tapahtuma, jossa tutustutaan eri ammattialoihin. Kisassa tarvitaan monen oppiaineen osaamista.

Koko koulun kahdeksasluokkalaiset vierailivat Espoon kaupunginteatterissa katsomassa Luulosairaita. Käynti kuului Taidetestaajat-hankkeeseen ja teatterin jälkeen kaikki antoivat arvionsa. Tulipahan testattua!

Lopuksi kuvia syksyn valokuvauskurssilta!

Lokakuu

Syksyllä saatiin TYKkiin uusia mittauslaitteita, joilla pääsemme fysiikassa tutkimaan kaikenlaista kivaa. Antureiden ja niihin liittyvän sähköisen ohjelmiston käyttö on hyvää kokeellisen työskentelyn harjoitusta. Uusi opsikin korostaa tätä luonnontieteille ominaista tapaa kerätä, muokata ja tulkita tietoa. Tässä kuvia lukion opiskelijoiden innokkaasta työskentelystä 2. ja 1. vuosiluokan tunneilta, kun tutkimme Newtonin lakeja ja voimaa sekä putoavan muffinivuuan liikettä ja erilaisten liikkeiden kuvaajia.

Kasien kuvataidekurssilla tutkittiin katutaidetta Itä-Pasilassa, joka on nimetty Helsinki Urban art - kaupunginosaksi. Latinistit ysiluokalta nauttivat Rooman historiasta ja nykypäivästä. Kiasman The Visitors -musiikkiteos on otettu innolla vastaan. Sinne vain rentoutumaan!

Peruskoulun tukarit ja oppilaskunnan edustajat järjestivät seiskoille Halloween-juhlan. Lokakuu on mahtava kuukausi ennen ja jälkeen syysloman!

Syyskuu

Yhteiskoulun rikkaus tuli taas esiin syyskuussa, kun ohjelmassa oli sekä hikistä työntekoa että iloista matkustelua ja urheilua. Ysit järjestivät leirikouluja Lontooseen ja Berliiniin. Berliinistä täytyy erikseen mainita Illusiomuseo ja Tekniikanmuseo tosi kiinnostavina vierailukohteina.

Ysiluokkalaiset tutustuivat myös työelämään kahden viikon ajan (TET) ja kävivät Torronsuolla tutustumassa suotyyppeihin ja nauttimassa retkeilystä. Urheilupäivänä peruskoulu liikkui ympäri Helsinkiä, tässä kuvia suppauksesta Töölönlahdella! Kuvissa myös yleisurheilukisat Eläintarhan kentällä. Samaan aikaan toisaalla keskityttiin ylioppilaskirjoituksiin!

Elokuu

Uuden lukukauden alussa opiskelijat ovat intoa ja voimia täynnä, puhumattakaan opettajista! Seuraavissa kuvissa näkyy, että kesän jatkuminen on hyödynnetty - moni opetus on siirretty ulos. Koulurauha julistettiin pihalla ja samassa yhteydessä uudet vaihto-opiskelijamme esittäytyivät: Petra on Unkarista, Luna Chilestä ja Estevao Brasiliasta. Tutorit ja muut lukiolaiset ovat ottaneet heidät hyvin huomaansa. Uudet seiskat ja lukion ykköset tutustuivat toisiinsa Mustasaaressa. Uusia sähkökaappeja maalataan ahkerasti ku2-kurssilla, ensimmäinen valmistui juuri Eino Leinon kadulle.

Käsityön ryhmä vieraili Sinebrychoffin taidemuseossa Taivaalliset värit-näyttelyssä. Abit ottivat uuden jumalallisen roolinsa. LiikKuva-kurssi on melonut ja kiipeillyt. Kuvistunneilla on katsottu hitaasti Töölönlahden rantaa ja maalattu kevyesti akvarelleja.